Art Of Virus - Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál online

Art Of Virus - Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál online

2020. január 14-én, csütörtökön folytatódik az online megrendezett Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, amely a közönséget koncertekkel, ősbemutatókkal, interaktív bevezető előadásokkal várja.

TOVÁBBI RÉSZLETEK

 

Program

Január 14. (csütörtök)

18.00 Modern Art Orchestra – Art Of Virus (Zoom esemény)

 

A tavaszi Covid-19 karantén idején pattant ki Fekete-Kovács Kornél fejéből a gondolat, hogy egy online nemzetközi láncjáték keretein belül elindít egy rendhagyó zenei kísérletet. Ennek célja az volt, hogy a zene nyelvén modellezze a vírus terjedését. Kilenc hangos motívummal (cantus firmus-szal) „fertőzött” meg első körben tíz zeneszerzőt, akiknek a dolguk az volt, hogy ebből a kilenc hangból írjanak egy rövid kis zeneművet, ennek végére egy újabb kilenc hangot tegyenek, és ezzel fertőzzenek meg újabb 2-2 zeneszerzőt.

Az exponenciálisan terjedő zenemű az indulása óta (2020. május 1.) bejárta öt kontinens 42 országát, de a komponálási folyamat a mai napig nem állt le, ebben a pillanatban is írja valamelyik részét valamelyik országban valaki. Úgy tűnik, ugyanolyan nehéz ezt a zenei burjánzást leállítani, mint a Covid-19 vírus terjedését.

A Phonic Chat és a Modern Art Orchestra közös projektjeként megvalósuló zenemű otthona az internet lett. A közönség a zenékkel rendszeres live adásokon keresztül találkozhatott a nyáron. Ezen hagyomány mentén jelentkezik az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretein belül egy rendhagyó Art of Virus összefoglaló műsor.

Fekete-Kovács Kornél, Ávéd János és Varga Judit beszélnek a projektről, a szöveges blokkok között tematikusan válogatott kompozícióláncokat játszunk le. A zenék nagyrészt a Modern Art Orchestra tolmácsolásában hangzanak el, de akad köztük elektronikus zene, szóló pipigvanra írt kompozíció és összművészeti videó is.

Az adás után egy zoom élő beszélgetés keretein belül találkozhat a fesztivál közönsége az alkotókkal, és kérdezheti őket a tapasztalataikról.

Előadók

Modern Art Orchestra

Közreműködik

Varga Judit
Fekete-Kovács Kornél
Ávéd János

 

ITT NÉZD ONLINE

 

Január 15. (péntek)

19.30 Schubert & Tsai - A MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar koncertje (ÉLŐ Müpa közvetítés)

A Müpából közvetítik a Mikamo - Közép-Európai Kamarazenekar estjét, Ajtony Csaba vezényletével elhangzik Illés Márton új vonószenekari műve, a Müpa Zeneműpályázatának egyik nyertes alkotása, valamint Varga Abigél, Mathias Schmiedhammer és Ivan Buffa olyan új alkotásai, amelyek mind Franz Schubert Rosamunda-közjátékainak ihletésére születtek a fesztivál és a kamarazenekar felkérésére.

 

Január 16. (szombat)

19.30 UMZE: bemutatom Pierrot-t - Az UMZE Kamaraegyüttes koncertje (ONLINE BMC közvetítés)

A BMC hangversenytermében Dinyés Dániel Parti Nagy Lajos szövegére komponált, Pierrot-variációk című műve hangzik el Arnold Schönberg Pierrot Lunaire-jét követően az UMZE kamaraegyüttese előadásában, Vajda Gergely vezényletével, Kolonits Klára és Erdős Attila énekszólójával.

 

Január 17. (vasárnap)

11.00 Soharóza Kiskomp az Átlátszó Hang Fesztiválon - Online workshop gyerekeknek, korhatár nélkül (Zoom)
18.00 CentriFUGA feat. Szűcs Dóra Ida (ONLINE FUGA közvetítés)

ATEMPO.sk