TáncszínházON: Carmen – a Pécsi Balett online előadása

TáncszínházON: Carmen – a Pécsi Balett online előadása

2021. január 12-én, kedden 20.30-tól mutatják be a Pécsi Balett a Carmen című előadását a Nemzeti Táncszínház online sorozata keretében.

 

Carmen a szabadság szimbóluma. Története az olthatatlan vad szerelem drámája.

“Carmen története, a karakterek szélsőséges érzelmi világa és Bizet muzsikája nagyon erős és ihletadó. Számomra a fő inspirációt a történet és a zene éles váltásai adják. Közel áll hozzám a karakterek kiszámíthatatlansága, hirtelensége, mely érzelmi túlfűtöttségükből fakad. Hogy lehet egy idilli nyugalmi állapotból egy pillanat alatt az őrület határára kerülni? Hogy veheti át a hatalmat a szenvedély a racionalitás felett, honnan jön az az őserő, ami tragédiába sodor, és miért nem lehet ellene küzdeni? Hol a határ szerelem, szenvedély és birtoklási vágy között? A szenvedélyes szerelem alapvetően eszement állapot?

Carmen érzékiségét megjeleníteni, érzelmeinek vad hullámzását táncban megfogalmazni nagyszerű lehetőség. Véleményem szerint ennél nagyobb kihívás Don José összetett karakterének, jellemváltozásának életre hívása az alkotó, illetve megformálása a táncos számára. Számomra ő a központi figura, az övé az igazi dráma. Az egyszerű és becsületes, tiszta szívű férfit kifordítja önmagából a Carmen iránt érzett őrült szerelem. Vágya legyőzi a benne lakozó erényt, míg végül eszét vesztve a legnagyobb bűnt követi el: elveszi Carmen életét, ha már az övé nem lehet. Don José lelki tusája szenvedélyes férfi-dráma. Ezt kívánom megjeleníteni a színpadon.”

 

Előadják:

Carmen: Karin Iwata
Don José: Molnár Zsolt Harangozó-díjas
Escamillo: José Blasco Pastor
Micaela: Kócsy Mónika
Zuniga: Matola Dávid

Valamint:

Frank Edina, Kis Jana Luca, Rónaki Nina, Marina Pérez Ahedo, Szendrey Rebeka, Balogh Csongor, Erdélyi Zsombor, Szabó Márton, Szendrői Bence, Varga Máté

Zeneszerző: G. Bizet - R. Scsedrin, Riederauer Richárd
Dramaturg: Uhrik Dóra Kossuth-díjas, Böhm György Jászai-díjas
Díszlet- és jelmeztervező: Molnár Zsuzsa
A koreográfus asszisztense: Czebe Tünde Harangozó-díjas
Próbavezető: Molnár Zsolt Harangozó-díjas
Rendező-koreográfus: Vincze Balázs Harangozó-, Imre Zoltán- és Seregi-díjas

 

ITT NÉZHETŐ ONLINE

ATEMPO.sk
Fotó: Dusa Gábor