Mit akar a kortárs művészet? - Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál online

Mit akar a kortárs művészet? - Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál online

2020. január 12-én, kedden folytatódik az online megrendezett Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, amely a közönséget koncertekkel, ősbemutatókkal, interaktív bevezető előadásokkal várja.

TOVÁBBI RÉSZLETEK

 

Program

Január 12. (kedd)

17.00 Üveggyöngyjátékok, avagy mit akar a kortárs művészet? - Fazekas Gergely előadása (Zoom esemény)

Beszélgetés a kortárs zenéről, képzőművészetről, irodalomról

Fazekas Gergely muzikológus és vendégei beszélgetnek zenéről, társasjátékról, társművészetek közösségéről, művészi közösségünk és hagyományaink játékszabályairól.
A nyugati zene, irodalom és képzőművészet történetének egyik meghatározó sajátossága, hogy folyamatosan tart valamerre, sőt folyamatosan előre tart. A hagyományos történeti elbeszélések többnyire azokra az alkotókra összpontosítottak, akik saját művészetük nyelvét megújították, vagyis a mindenkori avantgárdokra. A 20. század végére aztán az állandó fejlődés eszméje (de legalábbis az erről szóló narratíva) mintha elvesztette volna a varázsát, a progresszió mentén ugyanis rendesen hullott a forgács, a forgácsnak pedig része lett a szélesebb nagyközönség is. Művészeti ágakon átívelő, általános jelenséggé vált, hogy a kortárs alkotások csak egy szűk, hozzáértő kör számára érdekesek, Hermann Hesse 1946-os, Nobel-díjjal jutalmazott utópisztikus regényének kifejezésével: üveggyöngyjátékká lettek. Persze ez az állítás csak akkor igaz, ha a hagyományos elbeszélés szerint az újítók számára sajátítjuk ki a „kortárs” kifejezést. Kovács Krisztina, művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője, Bárány Tibor, irodalomkritikus és Fazekas Gergely, zenetörténész beszélgetése ilyesféle kérdésekről fog szólni: hogy mire vonatkozik a „kortárs”, mit jelent egy zene (vagy éppen egy regény vagy egy festmény esetében) az, hogy „új”, hogy halad-e még valamerre a művészet története, vagy véget ért, mint Hegel óta oly sokan megjósolták.

Közreműködik

Fazekas Gergely - zenetörténész
Kovács Krisztina - művészettörténész, a Várfok Galéria művészeti vezetője
Bárány Tibor - irodalomkritikus, filozófus

 

REGISZTRÁCIÓ

ITT NÉZD ONLINE

 

Január 13. (szerda)

18.00 WortLaute I. (ONLINE BMC közvetítés)
Jeney Zoltán, Christoph Herndler, Nava Hemyari és Nikolaus Gerszewski művei

 

Január 14. (csütörtök)

18.00 Modern Art Orchestra – Art Of Virus (Zoom esemény)

 

Január 15. (péntek)

19.30 Schubert & Tsai - A MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar koncertje (ÉLŐ Müpa közvetítés)

A Müpából közvetítik a Mikamo - Közép-Európai Kamarazenekar estjét, Ajtony Csaba vezényletével elhangzik Illés Márton új vonószenekari műve, a Müpa Zeneműpályázatának egyik nyertes alkotása, valamint Varga Abigél, Mathias Schmiedhammer és Ivan Buffa olyan új alkotásai, amelyek mind Franz Schubert Rosamunda-közjátékainak ihletésére születtek a fesztivál és a kamarazenekar felkérésére.

 

Január 16. (szombat)

19.30 UMZE: bemutatom Pierrot-t - Az UMZE Kamaraegyüttes koncertje (ONLINE BMC közvetítés)

A BMC hangversenytermében Dinyés Dániel Parti Nagy Lajos szövegére komponált, Pierrot-variációk című műve hangzik el Arnold Schönberg Pierrot Lunaire-jét követően az UMZE kamaraegyüttese előadásában, Vajda Gergely vezényletével, Kolonits Klára és Erdős Attila énekszólójával.

 

Január 17. (vasárnap)

11.00 Soharóza Kiskomp az Átlátszó Hang Fesztiválon - Online workshop gyerekeknek, korhatár nélkül (Zoom)
18.00 CentriFUGA feat. Szűcs Dóra Ida (ONLINE FUGA közvetítés)

ATEMPO.sk