A Szent István Filharmonikusok és Bonnyai Apolka online hangversenye

A Szent István Filharmonikusok és Bonnyai Apolka online hangversenye

2021. január 23-án, szombaton 19.30-tól lesz látható az Szent István Filharmonikusok hangversenye online a budapesti Müpa színpadáról.

Vezényel Antal Mátyás, zongorán közreműködik Bonnyai Apolka.

 

Mozart Szabadkőműves gyászzenéje után a szerző A-dúr zongoraversenyét hallhatjuk Bonnyai Apolka szólójával, majd Brahms Harmadik szimfóniája csendül fel Antal Mátyás vezényletével.

Mozart Szabadkőműves gyászzenéje lassú, ünnepélyes hangvételű, rövid darab. Magja egy gregorián dallam, ami talán furcsa ötletnek tűnhet, mivel köztudott, hogy a szabadkőműves mozgalom éles ellentétben állt a katolikus egyházzal. Mozart mégis a lehető legtermészetesebb módon alkalmazta művében a katolikus rituáléból származó elemeket. A komponista az A-dúr zongoraverseny alkotása idején huszonhat esztendős volt, optimizmus és boldogság hatotta át napjait, a versenymű napfényben ragyog. Fiatalos báj, vidámság járja át, lírai dallamossággal vegyítve.

Brahms Harmadik szimfóniájának bár F-dúr az alaphangneme, mégis gyakran a mollos karakterek kerülnek előtérbe, így drámaiságával erős kontrasztot kínál Mozart versenyműve után. Az első tétel nyitótémája többször visszatér az alkotás többi tételében is, ez alapján pedig a mű néhány elemzője arra következtetett, hogy talán valamilyen program húzódik a szimfónia hátterében. Ez azért is érdekes felvetés, mert Brahms alapvetően a klasszikus formák híve volt, ellenezte a Liszt, Berlioz és Wagner programzenéjére jellemző motivikus kompozíciós technikát.

 

Műsor

Mozart: Szabadkőműves gyászzene, K. 477
Mozart: A-dúr zongoraverseny, K. 414
Brahms: III. (F-dúr) szimfónia, op. 90

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk