20. századi könyörgések és imádságok – online koncert a Magyar Rádió Művészeti Együtteseivel

2021. január 27-én, szerdán 19.30-tól a Zeneakadémián 20. századi könyörgések és imádságok címmel két megindító darab hangzik el a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara előadásában, Vajda Gergely vezényletével. A koncertet online közvetítik.

 

MŰSOR

Górecki: 3. szimfónia, “A fájdalmas dalok szimfóniája” Op. 36
Kodály: Psalmus Hungaricus

Közreműködik Pasztircsák Polina és Kovácsházi István (ének)

 

Górecki (1933-2010) ahhoz a lengyel zeneművész generációhoz tartozik, mely erőteljes, markáns, radikális stílusával az 1960-as évek elején felhívta magára a nemzetközi zenei élet figyelmét. Górecki bő egy évtizeddel később fokozatosan eltávolodott az avantgárdizmustól, műveiben a spirituális tartalmak kifejezését szolgáló, a tradícióhoz jobban kötődő zenei elemek kerültek túlsúlyba, kompozícióban a megnyugvás, a meditáció lehetőségét kutatta. E stílus egyik legszebb képviselője az 1976-ban írt 3. szimfónia. A mű mindhárom tétele az anyai fájdalmat jeleníti meg.

A Psalmus Hungaricusról Kodály így nyilatkozott: „a főváros jubileuma alkalmából tenor-szólóra, énekkarra és zenekarra írt művem szövegéül egy régi magyar zsoltárt, Kecskeméti Vég Mihálynak 1535-ből való versét választottam, amelyet Gönczi György 1620-ban kiadott énekeskönyvében találtam”. A szöveg az 55. zsoltár szabad parafrázisa, a hazai reformáció irodalmának remekbeszabott teljesítménye. A „hamis atyafiak ellen” fogalmazott könyörgés természetesen közvetlenül reflektál a 16. századi magyar történelmi viszonyokra, s aligha kétséges, hogy mindez az 1920-as évek Magyarországán is hordozott valamilyen aktuális üzenetet.

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk