Tűzkerék XT online koncert

Tűzkerék XT online koncert

2021. február 19-én, pénteken 17.00 órától lesz látható a Tűzkerék XT online koncertje a Csili Művelődési Központból.

 

A Tűzkerék Revival Band az egykori Stáció együttes tagjaiból, 1990-ben alakult. Műsorukon eredetileg rhythm and blues klasszikusok, ezen belül Jimi Hendrix és Cream interpretációk szerepeltek, amelyeket később – közönségük unszolására – Radics Béla szerzeményeivel bővítettek.

A zenekar tagjai valóságos rock-régészeti ásatásokat végeztek, amelynek eredményeképpen tíz Radics-kompozíciót sikerült az utókornak megmenteni, rekonstruálni és megszólaltatni. Ebből született a Radics Béla szerzői vinyl-lemez, amely később digitalizált formában is napvilágot látott. Idővel megszülettek a saját számok, ezek közül egyre többet csempésztek be a repertoárba. Ennek okán, valamint a tagcserék következtében nevüket először Tűzkerék R.B.-re, majd Tűzkerék xT-re változtatták.

Az átalakulások a zenei koncepciót nem érintették: maradt a jól bevált és begyakorolt blues alapú progresszív rock. Fesztiválokon és ezek gyűjteményes lemezein is állandó szereplők. (Pl. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál, Diáksziget, Fesztergom, KLIKK). Sorlemezeikhez eddig több mint tíz országos turné kapcsolódott. 2012-ben a Pecsa Music Hallban megrendezett Égi Zenekar Fesztivál önálló blokkjában emlékeztek a harminc éve elhunyt Radics Bélára. A rá következő évben előbb a Tabánban, a Skorpió jubileumi koncertjén léptek fel vendégként, majd a József Attila Művelődési Központban Radics Béla utcanév avató hangversenyt szerveztek. Hiteles előadásmódjuk a 60-as 70-es évek hamisítatlan hangulatát idézi, egyfajta kultikus-karizmatikus életmódzenekarrá emelve a csapatot.

A zenekar tagjai:

Anda Bálint – gitár, ének
Geletey György – dob, ének
Tóth Tamás Béla – basszusgitár
Anda Richárd – gitár, ének

 

ITT NÉZD ÉLŐBEN

ATEMPO.sk