II. János Pál pápa: Az aranyműves boltja - online a Vörösmarty Színház és a Magyar Állami Operaház készülő előadása

II. János Pál pápa: Az aranyműves boltja - online a Vörösmarty Színház és a Magyar Állami Operaház készülő előadása

2021. április 3-án, szombaton 19.00 órától április 5-én éjfélig lesz látható egy igazi különlegesség. Karol Józef Wojtyla (II. János Pál pápa) Az aranyműves boltja - Elmélkedés a házasság szentségéről című művéből készít színdarabot a Vörösmarty Színház és a Magyar Állami Operaház, a produkció videotanulmánya nagyszombattól látható online formában.

 

Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa komoly irodalmi munkák szerzője volt, és erősen kötődött a színház világához: egyetemi évei alatt irodalmi esteket szervezett, több színjátszó társulatnak tagja, vezetője volt. Az aranyműves boltja című 1960-as verses dialógusának középpontjában három pár áll, akik jegygyűrűért mennek az aranyműves boltjába. A filozofikus szöveg a párok történetének bemutatásán keresztül járja körül a szeretet és a házasság szentségének témáját. A három idősíkon játszódó mű egymásba fonódó monológokon keresztül adja ki három pár történetét, rajtuk keresztül beszél az emberi kapcsolatok sokféleségéről és változékonyságáról, a választás lehetőségéről, az összetartozás és a szeretet fontosságáról.

Az Opera előadásában a lengyel „drámaíró” mellé a Wojtyłával barátságot ápoló, mindig különleges hangzásvilágot létrehozó, a közelmúltban elhunyt kortárs lengyel zeneszerzőt, Krzysztof Pendereckit „hívjuk” társul, hogy művei kísérjék a prózai színészek játékát.

 

Szereplők: Tóth Ildikó, Gáspár Sándor, Kovács Tamás, Varga Gabriella, Ballér Bianka

Közreműködik: Dimcevski Alexandre (I. hegedű), Dóczi Áron (II. hegedű), Kondor Péter (brácsa), Balog Endre (gordonka)

Felvételről közreműködik a Magyar Állami Operaház Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor)

Magyar szöveg: Balássy Péter
Zenei vezető: Dobszay Péter
Rendezőasszisztens: Magyar Orsolya
Rendező, látványtervező: Szikora János

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk
Fotó: Vörösmarty Színház