United in Sound - a The Mabon Dawud Republic online koncertje (Budapesti Tavaszi Fesztivál)

United in Sound - a The Mabon Dawud Republic online koncertje (Budapesti Tavaszi Fesztivál)

2021. április 10-én, szombaton 20.00 órától folytatódik a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Az A38 Hajó tavaszi sorozatának első felvételével a modern afrikai zene kiváló hazai és külföldi képviselőit hozza el a fesztivál virtuális terébe.

A magyar Mabon Dawud Republic zenészei mellett számos külföldi vendég vonul fel a színpadon – többek között a kirobbanóan energikus, ghánai Stevo Atambire, a kologo nevű hangszer mestere. A felvétel április 24. 20.00 óráig visszanézhető.

 

Az A38 Hajó évek óta hagyományosan a Budapesti Tavaszi Fesztivál együttműködő partnere, így hiánypótló könnyűzenei programjaik az idei, online térben rendezett fesztivál műsorából sem maradhatnak ki. Ennek mentén a fesztivál alatt összesen négy ikonikus felvételt osztanak meg az érdeklődőkkel az elmúlt évek Tavaszi Fesztiváljainak kínálatából, kiváló hazai és külföldi előadóktól, akiknek zenéje ebben a rendhagyó évben talán minden más helyzetnél jobban segít a pozitív energiák összegyűjtésében.

A koncertsorozat első felvételeként a 2019-es Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik legizgalmasabb, hazai és külföldi előadókat felvonultató produkcióját hozza vissza a közönség számára. A koncerten a modern afrikai zene hazai képviseletének meghatározó formációja, a Mabon Dawud Republic, valamint az Àbáse néven szólóprojektet indító Bognár Szabolcs napjaink legizgalmasabb afrikai muzsikusaival lépett egy színpadra. A rendkívüli programra a vendégek Ghánából és Nigériából érkeztek.

Az est csúcspontjaként berobbanó ghánai Stevo Atambire egy ősi tradicionális afrikai hangszer, a kologo mestere, amelynek tradicionális hangzását energikus és pörgős játékstílusa, valamint a hagyományos ghánai zene modern produkciós technikákkal való ötvözése emeli magasabb dimenzióba a felvételen. Mellette a kortárs nigériai jazz egyik legígéretesebb tehetsége, a trombitás Etuk Ubong, vagy a szintén nigériai énekes, a neo soul és hiphop műfajokban mozgó Wayne Snow jelenik meg.

 

 

ATEMPO.sk