Wagner: Parsifal – operarészletek online

2021. május 23-án, pünkösd vasárnapján 16.00 órától másnap 24.00 óráig Richard Wagner monumentális műve, a Parsifal készülő produkciójába tekinthetnek be az érdeklődők a Magyar Állami Opera jóvoltából.

 

Utolsó zenedrámájában, a Parsifalban Wagner a világ csábításaitól és a bűnös vágyaktól való félelmet írja meg egy megváltástörténetbe ágyazva. A mű valójában ünnepi színpadi játék, nem is opera. Sokan – talán saját félelmükből adódóan – épp azzal kritizálták a zene és egyben a szövegkönyv szerzőjét, ami a darab erényének és különleges összetettségének is mondható, vagyis hogy az egyházi témát személyes hangvétellel jeleníti meg, melyben a szerelem vallásos és profán felfogása keveredik.

 

Almási-Tóth András évek óta érlelt új rendezése a következő évadban lesz látható, azonban az OperaLive nézői most bepillantást nyerhetnek a készülő produkció látványvilágába (díszlettervező Sebastian Hannak, jelmeztervező Izsák Lili), miközben Kálvin Balázs zongorakíséretével és Bartal László vezényletével a mű legszebb részletei csendülnek fel.

Közreműködik Bretz Gábor (Gurnemanz), Kovácsházi István (Parsifal), Szántó Andrea (Kundry), Kálmándy Mihály (Amfortas), Szemerédy Károly (Klingsor) és Rácz István (Titurel), valamint Zavaros Eszter, Fürjes Anna Csenge, Kiss Tivadar, Bartos Barna, Mukk József, Káldi Kiss András és Taba Benjámin.

 

ITT NÉZD ÉLŐBEN

ATEMPO.sk / opera.hu
Fotó: Berecz Valter