Wagner: A walkür - Budapesti Wagner napok online

2021. június 18-án, pénteken folytatódnak a Budapesti Wagner-napok, amit az online térben rendeznek meg. 18.00 órától A walkür című opera lesz látható.

 

A walkür a tavasz, a szerelem, az egymásra találás, a felismert közös múlt tragikusan szép operája. Akárcsak A Rajna kincsében, itt is vétkeznek, sőt főbenjáró bűnt követnek el: tabut sértenek a testvérek, amikor szerelemben egyesülnek. De furcsa módon nem ítéljük el őket, sőt velük érzünk: minden rokonszenvünk és részvétünk az övék, és szívünkbe markol a fájdalom, amikor a Hundinggal vívott döntő párviadalban Siegmundnak meg kell halnia.

Hasonlóképpen a kényszerhelyzetben vergődő főisten (lám, még egy főisten is kerülhet kényszerhelyzetbe!), Wotan keserű vívódását is megértjük, és megrázó hallgatnunk hitvesével, Frickával folytatott párbeszédét, amely egyfelől a polgári házasságokból ismert rosszízű cívódások paródiája (Wagner nem volt mintaférj, a gyakorlatból ismerte ezt a műfajt), másfelől örök és szent erkölcsi elvekről is szól. És megrendülünk, amikor Wotan, fájdalmával küzdve, álmot bocsát Brünnhildére, és áthatolhatatlan lángfalakkal veszi körül a szunnyadót, hogy csak a legméltóbb, a félelem nélküli hős ébreszthesse majd fel.

Siegmundként Stuart Skeltont üdvözölhetjük, s Brünnhildeként visszatér egy régi, kedves ismerős, a nagyszerű Catherine Foster személyében.

 

Szereplők

Siegmund -Stuart Skelton
Hunding - Albert Pesendorfer
Wotan - Johan Reuter
Sieglinde - Camilla Nylund
Brünnhilde - Catherine Foster
Fricka - Schöck Atala
Helmwige - Wittinger Gertrúd
Gerhilde - Wierdl Eszter
Waltraute - Fodor Gabriella
Ortlinde - Fodor Beatrix
Siegrune - Várhelyi Éva
Rossweisse - Kálnay Zsófia
Grimgerde - Gál Erika
Schwertleite - Kissjudit Anna

 

Közreműködők

tánc - Asztalos Dóra, Csere Zoltán, Eller Gusztáv, Frigy Ádám, Gönczöl Nikoletta, Gulyás Anna, Hortobágyi Brigitta, Horváth István, Katonka Zoltán, Kelemen Krisztián, Szelőczey Dóra, Újvári Milán, Vida Gábor
a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Művészeti vezető és vezényel: Fischer Ádám

 

Alkotók

díszlettervező, rendező - Hartmut Schörghofer
dramaturg - Christian Martin Fuchs †, Dr. Christian Baier
jelmez- és bábterv - Corinna Crome
fővilágosító - Vajda Máté
videó - Szupermodern Filmstúdió Budapest
játékmester - Polgár Etelka
koreográfia - Vida Gábor
koreográfus asszisztens - Asztalos Dóra
betanító karmester - Kovács János
zenei munkatársak - Bartal László, Bartinai Gábor, Bizják Dóra, Friedrich Suckel

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk