XIX. Dunamenti Folklórfesztivál az Ifjú Szivekkel Párkányban

XIX. Dunamenti Folklórfesztivál az Ifjú Szivekkel Párkányban

2020. szeptember 26-án, szombaton rendezik meg a XIX. Dunamenti Folklórfesztivált és az újjáépített Mária Valéria Híd 19. születésnapi köszöntő műsorát Párkányban, a Kultúrházban. A rendezvényen fellép a 20 éves Ifjú Szivek Táncszínház jubileumi turnéjuk keretében.

A belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Program

14.00 Térzene a sétálóutcán - Vidám Fiúk (Komárom)

15.00 Fesztivál

KisKisbojtár gyermektáncegyüttes (Párkány)
Zács Anikó - népdalénekes
Kovács Emese
- népdalénekes
Kisbojtár gyermektáncegyüttes (Párkány)
Református egyházkösség kórusa (Kisújfalu)
Dallos népdalkör (Muzsla)
Gyöngyösbokréta éneklőcsoport (Kéménd)
Praslica hagyományőrző csoport (Kozárovce)

16.30 Autentika - az Ifjú Szivek Táncszínház gálaműsora

 

Az Ifjú Szivek Táncszínház a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Fő érdeme, hogy Közép-Európa tradicionális tánc- és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja fel és erősíti bel- és külföldön egyaránt. Munkájában kitüntetett figyelmet kap a szlovákiai magyar hagyományos néptánc és népzene színpadi megformálása. A tradicionális táncos-zenés formanyelv és viselet elgondolkodtató, összetettebb jelenségre rámutató előadásaiban is megmutatkozik.

Műsorai műfajilag változatosak: a tradicionális tánckultúra formanyelvére épülő táncszínházi darabok, a táncokat életképszerűen, területek szerint bemutató néptáncelőadások és kimondottan az ifjúság számára készült műsorok szerepelnek a repertoáron.

Az együttes célközönsége elsősorban a szlovákiai magyarság, de a szlovákiai magyar tánc- és zenekultúra reprezentánsaként bemutatkozott már a világ legkülönfélébb színpadain. Hagyományos folklórműsorait és táncszínházi előadásait fesztiválokon és önálló turnésorozatok keretén belül tárta a nézőkönség elé New York-tól Stockholmig, Avignontól egészen Sydney-ig.

Színházi produkciók alkotása és bemutatása mellett az együttes aktívan közreműködik néhány országos rendezvény szervezésében és lebonyolításában is. Tevékenységi köre kiterjed a 20. században gyűjtött archív tánc- és zenei felvételek dokumentálására, rendszerezésére és hozzáférhetővé tételére, valamint a hazai néptáncoktatás szerepének megerősítésére. Székházában működik Pozsony egyetlen magyar kőszínháza, mely a város magyar kulturális életének jelentős színhelye.

ATEMPO.sk