Szalonna és Bandája, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás online koncert - Fesztivál Akadémia 2021

Szalonna és Bandája, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás online koncert - Fesztivál Akadémia 2021

2021. július 16-án, pénteken 19.30-kor a Fesztivál Akadémia 2021 nyitó koncertjére kerül sor, amit online is közvetítenek a budapesti Zeneakadémiáról.

A fellépők között van Pál István ‘Szalonna’ és bandája, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Horti Lilla, Fejérvári Zoltán, Maxim Rysanov és a Kremerata Baltica.

TOVÁBBI RÉSZLETEK

 

A fesztivál tematikájának szellemében családi vonatkozású kompozíció indítja a nyitókoncertet: Levél Apához című dalában az ukrán származású zeneszerző, Leonyid Deszjatnyikov (1955) a tízéves Gidon Kremer levelét zenésíti meg. Ez a megindítóan szép darab nemcsak a teljes fesztivál számára adja meg az alaphangot, hanem a koncert második feléhez is kapcsolódik, amelyben a legendás litván hegedűművész és együttese, a Kremerata Baltica lép fel a száz éve született argentin zeneszerző, Astor Piazzolla műveiből nyújtott válogatással. Ahogy a tangó képes egyetlen zenei családdá avatni Dél-Amerikát és a Baltikum térségét, ugyanígy egyetlen zenei családként foghatjuk fel a Kárpátmedence vidékének muzsikusait is, akiknek összetartozását Pál István „Szalonna” és Bandája, valamint Kokas Katalin és Kelemen Barnabás fogják demonstrálni Bartók-hegedűduók és autentikus népzenei dallamok egymás mellé állításával. És ha a téma a család, nem maradhat ki az európai kultúrtörténet legintenzívebb családi drámája, a Rómeó és Júlia sem, amelynek Prokofjev-féle feldolgozását Maxim Rysanov és Fejérvári Zoltán előadásában hallhatjuk.



Műsor

Deszjatnyikov: Levél Apához
Horti Lilla (szoprán); Fejérvári Zoltán (zongora)
Bartók: 44 hegedűduó (BB 104) - részletek
Kárpát-medencei népzenék
Kokas Katalin, Kelemen Barnabás (hegedű);
Pál István „Szalonna” és bandája
Prokofjev: Négy tétel a Rómeó és Júliából, op. 64 (Vagyim Borizovszkij átirata)
Maxim Rysanov (brácsa); Fejérvári Zoltán (zongora)

Piazzolla: Tres minutos con la realidad
Maskats: Midnight Riga
Piazzolla: Vardarito (José Bragato átirata)
Piazzolla: Little Italy (Andrej Puskarev átirata)
Piazzolla: Fuga y Misterio (Andrej Puskarev átirata)
Piazzolla: Michelangelo 70 (Andrej Puskarev átirata)
Gidon Kremer (hegedű)
Andrej Puskarev (vibrafon)
Kremerata Baltica

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk