Online koncertek is lesznek a Fesztivál Akadémia kamarazenei fesztiválján

Online koncertek is lesznek a Fesztivál Akadémia kamarazenei fesztiválon

Gidon Kremer és zenekara, a Kremerata Baltica, Makszim Riszanov, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, valamint Pál István Szalonna és Bandája is fellép a Fesztivál Akadémia Budapest nemzetközi kamarazenei fesztiválon. A július 16. és 25. között zajló esemény több koncertje online is követhető lesz.

A Fesztivál Akadémia Budapest idei tematikája a családfákról szól, ennek szellemében családi vonatkozású kompozíció indítja a nyitókoncertet: Levél Apához című dalában az ukrán származású zeneszerző, Leonyid Gyeszjatnyikov a tízéves Gidon Kremer levelét zenésíti meg.

A koncert második felében a legendás litván hegedűművész és együttese, a Kremerata Baltica lép fel a száz éve született argentin zeneszerző, Astor Piazzolla műveiből nyújtott válogatással.

A Kárpát-medence muzsikusainak összetartozását Pál István Szalonna és Bandája, valamint a fesztivált alapító Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek mutatják fel Bartók-hegedűduók és autentikus népzenei dallamok egymás mellé állításával, a Rómeó és Júlia Prokofjev-féle feldolgozása pedig Makszim Riszanov és Fejérvári Zoltán előadásában lesz hallható a nyitókoncerten. A koncert online is megtekinthető lesz.

A július 25-ig tartó fesztivál központi helyszíne a Zeneakadémia, de lesznek hangversenyek a Budapest Music Centerben, a nemrégiben felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, a Jézus Szíve Jezsuita templomban, az Egyetemi Könyvtár olvasótermében, valamint a Benczúr Házban is.

Szombaton Orvos-Tóth Noémi pszichológus és Nyáry Krisztián irodalmár beszélgetnek a Zeneakadémián a többgenerációs traumákról, Farkas Zoltán zenetörténész Lelki traumák és feloldásuk Bartók vonósnégyeseiben címmel tart előadást a Kelemen Kvartett közreműködésével, majd este Patricia Kopatchinskaja, Gidon Kremer és a Kelemen Kvartett lép fel, másnap pedig Jonathan Cohen zenei irányításával lesznek hallhatók egyebek mellett Bach, Telemann és Biber művei. Mindkét esti koncertet élőben is közvetítik.

A Fesztivál Akadémián a magyar színészvilág kiválóságaival is találkozhat a közönség: többek között Molnár Piroska, Haumann Péter, Eperjes Károly, Nagy-Kálózy Eszter, Hámori Gabriella, Kováts Adél, Bezerédi Zoltán, Haumann Máté, ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós lépnek fel hangversenyek műsorszámai között verssel, prózával, drámarészlettel.

A tíz nap alatt lezajló tizenhárom hangversenyt zenetörténeti előadások, a Várfok Galériában rendezett kortárs képzőművészeti kiállítás, a Fortepan anyagából összeállított fotókiállítás, zenetörténeti előadások, neves színészek felolvasásai és kerekasztal-beszélgetések kísérik.

EZ, ATEMPO.sk / MTI