Portugál – a Thália Színház előadása Érsekújvárott

Portugál – a Thália Színház előadása

2023. november 14-án, kedden 19.00 órától kerül bemutatásra Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiája palóc nyelven a kassai Thália Színház előadásában az érsekújvári Kultúrházban.

Belépő 12 euró. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség az előadásra.

 

1998-as premierje óta ez a színdarab lett talán az utóbbi évtizedek legsikeresebb magyar drámája, szinte nincs is színház a magyar nyelvterületen ahol ne mutatták volna be, de számtalan európai városban is meghódította már a nagyérdeműt.

Egy felvidéki magyar falu – Reste - valóságos sörszagot, kilátástalanságot és szerencsétlenséget árasztó kocsmájában játszódik nagyrészt a történet, egyfajta purgatóriumként rekedtek meg itt örökre az időnként karikaturisztikusan ábrázolt embertípusok. Ebbe a varázslatosan elzárt, reménytelen közegbe érkezik meg a nagyvárosi megkeseredett értelmiségi. Hirtelen fellángolva részese lesz egy bizarr szerelmi háromszögnek, megmártózik a helyi mindennapokban.

A Portugál nagyrészt az elvágyódás, a megszépített nyomorúság drámája, illúziótlan valóságából mindenki a maga módján próbál menekülni, de minden próbálkozás kudarcra van ítélve, mint mindig, most is kiderül a megoldás soha nem a messzi távolban, valahol Portugáliában, de csakis odabent mélyen, magunkban van kódolva.

 

Szereplők

Masni - Lax Judit / Dékány Nikolett
Bece - Nádasdi Péter
Kocsmáros - Bocsárszky Attila
Retek - Madarász Máté
Pap - Dudás Péter / Ollé Erik
Csipesz - Soltész Michal m.v./a.h.
Asszony - Varga Anikó m.v./a.h.
Sátán - Ollé Erik / Dudás Péter m.v./a.h.
Feleség - Varga Lívia
Bittner - Rubóczki Márkó / Kocsis József m.v./a.h.

Dramaturg - Forgács Miklós
Vizuális konzultáns - Őry Katalin m.v./a.h.
Díszlet - Dudás Bálint m.v./a.h.
Zene - Omega együttes
Mozgás - Kántor Kata
Producer - Dudás Péter

RENDEZŐ - Dudás Péter

ATEMPO.sk