Egy disznótor pontos leírása - folytatódik a Csábi Színházi Esték sorozat

2023. december 17-én, vasárnap 17.00 órától folytatódik a Csemadok Csábi Alapszervezetének sikeres sorozata, a Csábi Színházi Esték.

Az Alapiskola közösségi termében láthatjuk Egy disznótor pontos leírása címmel Lajos András előadását.

A belépés ingyenes. Regisztráció, helyfoglalás a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emailcímen. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

A Csábi Színházi Esték előadásai is a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósulnak meg.

 

„A kisember az, aki nem szól bele a politikába. Tudja, hogy mit mondanak, érti is, meg is tudja fogalmazni, csak nem érdekli őt annyira ez a mocsok. Megvan a saját problémája” – vélekedik a darab írója, Soóky László.

A „Disznótor” a 70-es éveket, a prágai tavaszt követő időszakot eleveníti fel a kisember szemszögéből. Soóky László drámaszövege ráadásul végtelen könnyedséggel és humorral beszél az „ideiglenes” szovjet megszállásról, az átvilágításról, a szabadság ideájáról, valamint a közösség szabadságra való képtelenségéről.

A főhős, miközben várja, hogy kisüthesse a zsírt, megpróbálja megvilágítani a felvidéki disznótorok körül kialakult tragikomikus helyzeteket. Mesél a családról, Retkes Lajosról, aki egyben TSZ elnök és böllér is. Megismerjük a körzeti orvos Józsi szomszédot, a tanító Józsi szomszédot, a pártelnök Józsi szomszédot, Lajos szomszédot, Zsiga esperest, és a többieket. Na, persze, disznótor lévén, illik legalább megemlíteni a leölésre szánt állatokat is: Gyuri, Rozsdás, Tarka és Jenüs.

Az előadás műfaját tekintve „mesélőszínház”, tehát egy színész történetmesélésén keresztül kapunk képet a világról. A színész ebben az esetben a felvidéki – dumamocsi – származású Lajos András, aki évekig a budapesti Vígszínház színésze volt, jelenleg a Miskolci Nemzeti Színház tagja. Olyan filmsorozatokban is láthattunk őt, mint A mi kis falunk, a Doktor Balaton, a Terápia.

 

Elmeséli: Lajos András
Zene: Márkos Albert
Dramaturg: Varga Emese
Író: Soóky László

 

Csábi Színházi Estek

 

ATEMPO.sk