Megszületett! - a Rozsnyói Meseszínház interaktív betlehemes bábjátéka Somorján

2023. december 16-án, szombaton 10.00 órakor kezdődik a Rozsnyói Meseszínház interaktív betlehemes bábjátéka Megszületett! címmel a Somorjai Városi Művelődési Központ bábtermében.

A belépőjegy ára 6 euró. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség az eseményre.

 

Mint ahogy azt a több mint húsz éves meseszínháztól megszokhattuk, a felvidéki magyar népmesekincs és a hozzá kötődő tárgyi és zenei gyűjtés színházi formába való átlényegítését tapasztalhatjuk meg előadásaikban. Legújabb játékuk a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő népi betlehemjárás egy speciális bábos betlehemes változata alapján alakult ki, amely Észak-Gömörben és az egykori Torna vármegye magyar falvaiban mind a mai napig élő hagyomány. A játék az eredeti betlehemes játékhoz képest föl van dúsítva, énekekkel, élő zenével, a gyermek- és felnőttközönség segítségével közös kántálással.

Az előadás része a Három Király-játék is, amellyel teljessé válik a karácsonyi misztérium. Így tud élővé válni iskolai, templomi ill. színházi közegben egyaránt. Maguk a bábok vessző, gyékény, csuhé és nemez segítségével készültek azzal a céllal, hogy az egykor természetes minden faluban élő Betlehem-járás hangulatát visszahozza a mai gyermek és felnőtt életébe, hogy a mai túlcsillogott ajándékos karácsonnyal szemben megmutassa egy másik varázslatos, szellemes és áhítatos karácsonyvárás izgalmait, humorát és szépségét.

A darabot Badin Gabriella és Ádám játsszák. A zenét Gáspár Burovincz Laurának és Gáspár Dánielnek köszönhetjük, a díszleteket pedig Környei Alice és Ulman István tervezték. A bábokat Rigó Béla, a betlehemet pedig Borsodi Valéria készítette. A karácsonyi ünnepkörhöz kötődő népi játékelőadást Badin Ádám, a Rozsnyói Meseszínház alapítója rendezte.

ATEMPO.sk