Madonna, a pop királynője

Madonna többszörös Grammy- és Golden Globe-díjas olasz származású amerikai énekes, színész, a „pop királynője” 1958. augusztus 16-án született Michiganben.

Miután 1978-ban New Yorkba költözött, hogy táncosként fusson be, a Breakfast Club, és az Emmy nevű csapatokban játszott. 1982-ben aláírta lemezszerződését a Sire Records-szal, a következő évben pedig kiadta első önálló albumát Madonna címmel.

A kezdeti sikerek után megjelentek a Like a Virgin (1984) és a True Blue (1986) című albumok amelyekkel világszerte ismertté vált, és megteremtette pop ikon státuszát.

Ismertségét csak növelte az 1987-ben megjelent Ki ez a lány? című vígjáték, amely az első, az ő főszereplésével készült film lett. Vallásos képeket használva a Like a Prayer (1989) című albumán pozitív kritikákat kapott az anyag sokszínűségéért, ugyanakkor kritika is érte vallásos konzervatívok és a Vatikán részéről. Az 1980-as években olyan széles körben ismert slágerei jelentek meg, mint a Holiday, a Lucky Star, a Like a Virgin, a Material Girl, a Papa Don’t Preach, az Open Your Heart, a La Isla Bonita és a Like a Prayer.

 

 

 

 

 

Az 1990-es években a szexualitás felé fordult, ami az Erotica (1992) című albumán, Sex című könyvében és a Tanú teste című thrillerben jelent meg. Mindhárom alkotás negatív kritikákban részesült mind a kritikusok mind pedig a rajongók részéről. Hatodik stúdióalbuma, a Bedtime Stories (1994) a harmadik helyen debütált a Billboard 200-as listán. Európában több mint 2 millió, világszerte pedig több mint 7 millió példányt adtak el belőle.

1996-ban megkapta az Evita című musical főszerepét, melyben Evita Perónt alakította, és amely alakításáért Golden Globe-díjban részesítették. A film betétdala, a You Must Love Me szintén Golden Globe-díjat, és emellett Oscar-díjat nyert 1997-ben.

Madonna hetedik stúdióalbuma a Ray of Light (1998) az egyik legnagyobb elismerésben részesült lemeze lett mondanivalójának köszönhetően. Az 1990-es években jelentek meg a Vogue, a Justify My Love, az Erotica, a Secret, a Take a Bow, a You’ll See, a Frozen, és a Beautiful Stranger című slágerei.

 

 

 

 

 

 

A 2000-es években olyan lemezei jelentek meg mint a Music (2000), az American Life (2003), a Confessions on a Dance Floor (2005) vagy a Hard Candy (2008), mely utóbbi után indult Sticky & Sweet nevű turnéja, minden idők legjövedelmezőbb turnéja lett, amit női szóló énekes valaha is nyújtott. 2008-ban továbbá megvált a Warner Music Grouptól, és 120 millió dolláros szerződést írt alá a Live Nationnél. Tizenkettedik lemeze az MDNA (2012) rekordot döntött az Egyesült Királyságban és Ausztráliában, ahol is ő lett a legtöbb listavezető albumot kiadott énekes. Tizenharmadik albuma a Rebel Heart (2015) a második helyen debütált a Billboard 200-on, a nagyobb zenei piacokon mint például Ausztráliában, Kanadában, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Svájcban az első helyet érte el. Hét országban pedig minősítést kapott.

 

 

 

 

Legutóbbi, tizennegyedik stúdióalbuma a Madame X (2019) a Billboard 200 első helyén debütált. Több országban, köztük Ausztráliában, Belgiumban, Kanadában, Olaszországban, Svájcban, és az Egyesült Királyságban pedig a második helyet érte el. Az ezredfordulót követően olyan slágerei jelentek meg, mint a Music, az American Life, a Hung Up, a 4 Minutes, a Celebration, a Give Me All Your Luvin’, a Living for Love, és a Medellín.

64,5 millió eladott lemezzel az Egyesült Államokban és 300 millióval világszerte Madonnát az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége a 20. század legtöbb lemezt eladó rockénekesnőjének nyilvánította. 2007-ben a Guinness minden idők legsikeresebb énekesnőjének titulálta, a következő évben pedig beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be.

Különböző, társadalmi, politikai, szexuális és vallási témákat magában foglaló művei kritikai elismerést és vitákat váltottak ki. Gyakran említik más művészek befolyásaként.

ATEMPO.sk