Adamis Anna, a gútai születésű slágergyáros

Adamis Anna dalszövegíró, költő életműve a magyar pop-rocktörténet része, a Gyöngyhajú lány, a Ha én szél lehetnék, Álomarcú lány, de a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című zenés darab dalai mindenki számára ismerősek. Számtalan nagy sláger szövegét köszönhetjük neki.

1943. augusztus 30-án született a felvidéki Gútán, a Kis-Duna és a Vág összefolyásánál, és Szentendrén nőtt fel. Gyermekkorában sokat olvasott, zongorázott, nyelveket tanult, érdekelte az irodalom, a színház.

A hatvanas évek elején az Egyetemi Színpad tagja volt, még főszerepet is játszott az Egy szerelem három éjszakája című musicalben. 1967-ben végzett az ELTE jogtudományi karán, de akkor már két éve publikálta írásait különféle lapokban, és rövid jogászi tevékenység után teljesen a művészetek felé fordult. Férje, a dobos Laux József révén ismerte meg az Omega együttes tagjait, és kezdett nekik szövegeket írni.

 

 

Az Omegára 1967-ben figyelt fel a Budapesten fellépő Spencer Davis Group menedzsere, aki kéthetes angliai turnéra hívta meg az együttest. Ekkor készültek az Omega első, angol nyelvű lemezének felvételei, az album Omega Red Star címmel került a boltokba.

Adamis Anna négy szám szövegét írta, saját bevallása szerint szeret angolul dolgozni a nyelv tömörsége és merészsége miatt. Szövegei nem a magyar dalok fordításai voltak, hanem ugyanabból a hangulatból bontotta ki őket, mint az eredetieket.

A hír hallatán az Omega itthon is lehetőséget kapott egy magyar nyelvű lemez elkészítésére, így született meg az első egyetlen előadó számait tartalmazó magyar album. A Trombitás Frédi és a rettenetes emberek, amelyen valamennyi dal szövegét Adamis Anna írta, két héten belül aranylemez lett. Az Omegával még két albumon dolgozott, majd Lauxot és Pressert követve ő is a Locomotiv GT-vel folytatta.

 

 

Az LGT első öt lemezén ő jegyezte a dalok többségének szövegét, köztük olyan dalokét, mint az Ezüst nyár, a Kotta nélkül, az Ő még csak most tizennégy, az Álomarcú lány, a Ha a csend beszélni tudna és az utalásokkal teli a Kicsi, a Nagy, az Arthur és az Indián.

Ő jegyezte az LGT angol nyelvű lemezeit is, a másodikhoz a 12 dal angol szövegét 10 nap alatt írta meg. Az együttessel való együttműködés eredményezte az 1973-ban bemutatott Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt.

 

https://www.youtube.com/watch?v=wZFnbf-GUe0

 

A több mint négyszáz előadást megélt, itthon és külföldön is számos változatban játszott darab emelte be a rockzenét Magyarországon az úgynevezett polgári színjátszás hagyományai mellé, a dalok, köztük a Vinnélek, a Menni kéne, a Ringasd el magad, az Arra születtem önállóan is slágernek számítanak. 1975-ben született a Harmincéves vagyok című nagysikerű zenés darab, amely hol szatirikus, hol lírai szövegeivel sajátos szemszögből láttatja a közelmúlt magyar történelmét. Laux József 1976-ban disszidált, ami Adamis Anna és az LGT kapcsolatának végét jelentette, és bár házassága már véget ért, Adamis telefonját évekig lehallgatták, útlevelét elvették.

Adamis Anna továbbra is sikeres szövegíró maradt. A hetvenes évektől napjainkig Kovács Kati, Szörényi Levente, a Neoton Família, Zalatnay Sarolta, Ruttkai Éva, Darvas Iván, Bontovics Kati, Varga Miklós, Bács Ferenc, Malek Andrea számára írt dalszövegeket.

1979-ben Gross Arnold grafikusművésszel közös könyve jelent meg Versek és képek címmel, 1993-ban gyermeklemezt adott ki, 1997-ben válogatás került a boltokba életművéből. 1998-ban állították színpadra a Szent István körút 14. című zenés darabját, a következő évben mutatták be a Black Advent című operát, amelynek zenéjét Vukán György szerezte, librettóját pedig Adamis Anna írta.

 

 

Bár Adamis Anna zárkózott ember, szerzői lemezein saját érzései, gondolatai is tetten érhetők. Az alkotói folyamatról egyszer így nyilatkozott:

"A dal három rétegű, és ha a zene készül el előbb, a zenei forma, a zenei gondolat adja a kereteket. E foglalat tartalmát a szöveg hozza és tölti meg érzésben és gondolatilag. Így válik egésszé a dal. Az a szöveg jó, amelyik a zenével együtt él, vele együtt válik teljessé. A zene a szavakat az emberi beszéd szférájából más megértési és hangulati dimenzióba emeli át".

Műveivel külföldön is sikert aratott, a Gyöngyhajú lány angol nyelvű verziója 1970-ben a tokiói Yamaha fesztiválon különdíjat nyert, 1977-ben az Amerikai Dalfesztiválon szövegírói díjat kapott. Itthon 1976-ban Az év szövegírójának választották, 1995-ben Artisjus Életműdíjat, 1997-ben Huszka Jenő Életműdíjat kapott. 1996-ban művészeti munkájának elismeréseként megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, 2011-ben az V. kerület díszpolgárává avatták, 2013-ban Gúta város díját vehette át.

 

 

EZ, ATEMPO.sk / MTI