85 éves Törőcsik Mari

Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze ma 85 éves. A népszerű színésznő a Heves megyei Pély községben született 1935-ben Törőcsik Marián néven, katolikus család öt gyermeke közül másodikként. Egy forrás szerint a különleges keresztnév úgy született, hogy a jegyző a bediktált Mariann nevet tévedésből Mariánnak írta be.

1954 és 1958 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola növendéke volt. Az 1956-ban készült Körhinta című film országos ismertséget hozott neki. Színházi kiugrására 1968-ig kellett várni. Ekkor mutatta be a Katona József Színház (akkor a Nemzeti kamaraszínháza) Zorin, Varsói melódia című darabját.

A magyar kulturális élet legtöbbet díjazott művésze.

Filmjeit ma is gyakran látni, így a fiatalok is jól ismerhetik az Édes Anna, a Szerelem, a Sikátor, a Szerelmem Elektra, a Macskajáték és a Déryné hol van című moziját.

 

 

A Nemzet Színésze mellett a Nemzet Művésze címet, Kossuth nagydíjat valamint kétszer Kossuth-, kétszer Jászai Mari- és Balázs Béla-díjat kapott.

A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Azon kevesek egyike, akik díjat nyertek a cannes-i fesztiválon is. 2017-ben a Forbes őt választotta a 4. legbefolyásosabb magyar nőnek a kultúrában.

2020-ban arról nyilatkozott, hogy nem lép többet színpadra.

Isten éltesse a művésznőt!

EZ, ATEMPO.sk