75 éve született Polgár László, a Grammy-díjas magyar operaénekes

Polgár László Kossuth-, Liszt- és Grammy-díjas operaénekes (basszus), a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 75 éve született Somogyszentpálon (1947. január 1-én).

Zsidó családból származott. Szülei Polgár Lajos és Kántor Anna. Tanulmányait Eyssen Irénnél kezdte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta Kutrucz Éva és Révhegyi Ferencné növendékeként, 1967–1972 között.

Az Operaházban 1971-ben debütált Ceprano gróf (Verdi: Rigoletto) szerepében. Abban az évben megnyerte a Dvorák-énekversenyt. 1972-ben az Operaház ösztöndíjasa, majd 1973-tól magánénekese lett. 1974-ben a Schumann-énekverseny győztese, 1975-ben az Erkel-énekverseny első helyezettje volt. 1980-ban a Wolf-énekversenyen, majd 1981-ben a Pavarotti-énekversenyen is első lett. 1991-től a Zürichi Operaház tagja volt.

 

 

Kezdetben comprimario szerepeket énekelt, de hamarosan vezető basszista lett. Első külföldi fellépése 1978 novemberében Hamburgban a Mozart Szöktetés a szerájból Ozminjanként történt. 1982-ben Brüsszelben énekelte a Luisa Miller Walter grófját. Kis szerepek sorát énekelve fokozatosan vált vezető énekessé. A nagy német Wagner-énekesnél, Hans Hotternél képezte tovább magát. Gyakran szerepelt kortárs operákban is. Részt vett a Salzburgi Ünnepi Játékok előadásain is, rendszeres vendége volt a zürichi és müncheni társulatoknak. A világ minden táján fellépett, Bartók kékszakállúját énekelte Athénben, Chicagóban, Drezdában, Koppenhágában, Londonban, Prágában, Tokióban és a milánói Scalában egyaránt. Sokan őt tartják minden idők egyik legnagyobb Kékszakállú hercegének.

 

 

Nemcsak opera-, hanem koncerténekesként is nagy nemzetközi hírnevet szerzett, kiváló oratórium- és dalénekes is volt.

A fellépések mellett a Zürich-Winterthur-i konzervatóriumban, valamint Magyarországon is tanított.

 

 

2010. szeptember 19-én Zürichben váratlanul hunyt el.

Munkásságát 1986-ban Liszt Ferenc-díjjal, 1990-ben Kossuth-díjjal ismerték el. 1997-ben örökös tag lett a Halhatatlanok Társulatában.

A Kékszakállú herceg vára 1998-ban kiadott CD-jén nyújtott teljesítményéért elnyerte a rangos Grammy-díjat.

ATEMPO.sk