Aki a zongorát ütős hangszerként is használta - Chick Corea, a legendás jazz-zongorista emlékére

Chick Corea legendás, többszörös Grammy-díjas amerikai jazz-zongorista és zeneszerző volt.

Karrierje több mint öt évtizedet ölelt fel, utolsó albuma 2020-ban jelent meg. Ő a negyedik a legtöbb Grammy-díjra jelölt zenészek rangsorában 65 jelöléssel, ebből 23 alkalommal nyert is.

Corea a massachusettsi Chelsea-ben született 1941. június 12-én, félig spanyol, félig olasz származású. Apja, Armando jazztrombitás volt, aki az 1930–40-es években egy dixielandegyüttest vezetett Bostonban. Már négyévesen megismertette fiát a zongorával. Egészen fiatal korától fogva napi szinten körülvette a jazz, az akkori bebop műfajt művelő csillagok zenéje későbbi munkásságára is kihatott.

Nyolcévesen már dobolni tanult, amit később zongorajátékában is viszonthallhattunk, saját egyedi ritmusvariációi, melyekben a zongorát ütős hangszerként használta, ezekek jellegzetes Corea stílusjegyek voltak.

 

 

Chick Corea otthonosan mozgott a különböző zenei stílusokban, legyen az avantgárd, bebop, dzsesszrock, gyermekdal, kamara- és szimfonikus mű. Kompozícióira jelentős hatást gyakoroltak Bartók Béla művei. Életműve elképesztő, játszott akusztikus zongorán, szintetizátoron, szólóban és különböző zenekarok vezetőjeként, tagjaként is.

Első lemezfelvételét 1966-ban készítette, Miles Davishez 1968-ban csatlakozott; a trombita királyának számos albumán játszott,

köztük az In A Silent Way-en (1969) vagy a Bitches Brew-n (1970). A Circle formáció után 1971 végétől 1973-ig a Return To Forever-rel, Stanley Clarke basszusgitárossal és Airto Moreira ütőssel lépett fel. Játszott Gery Burton vibrafonossal, Herbie Hancock billentyűssel, valamint Mike Brecker szaxofonossal is. 1985-ben létrehozta az Elektric Band triót John Patitucci basszusgitárossal és Dave Weckl dobossal. A kilencvenes évek elején Bobby McFerrin énekessel rögzített néhány duót.

„Kedveltem a latin zene műfajvonásait, különösen a táncot és salsa stíluszenét. A kubai tánczene egyfajta ellenszer volt a komolyabb, heves jazz utáni kiégettségemre. Kedveltem az efféle zenék szórakoztató stílusát és bőségét. Mindig tovább és tovább érdeklődtem a latin zenei világban, míg egy napon felfedeztem a spanyol latin zenét, a flamencót.”

 

 

Foglalkoztatta a kortárs klasszikus zene, komponált vonósnégyesre és nagyzenekarra, turnézott John McLaughlin gitárossal. Száznál több albumot készített, nagy slágerei között tartják számon a Spaint és a 500 Miles High-t.

Corea 2021. február 9-én hunyt el a rák egy ritka fajtája következtében. "Munkáival és évtizedek turnéival milliókat érintett meg és inspirált" - írták akkor az újságok.

ATEMPO.sk
Fotó: chickcorea.com