85 éves Tommy Vig világhírű magyar dobos, vibrafonos

Ma ünnepli 85. születésnapját Tommy Vig világhírű magyar jazz-dobos, vibrafonos, zeneszerző, producer, zenei rendező, karmester.

Budapesten látta meg a napvilágot 1938. július 14-én. Édesapja, Vigh György klarinétozott. Tommy, a dobos "csodagyerek” 1946-ban nyerte meg a Metro-Goldwyn-Mayer tehetségkutató versenyét Budapesten, mindössze hét évesen. 1947-ben már Bécsben készítettek lemezt vele.

1956. november 18-án menekült el a kommunizmus elől az Amerikai Egyesült Államokba, ahol sikeres pályát futott be.

1961-től Las Vegasban élt és dolgozott – olyan művészekkel, mint Tony Bennett, Tony Curtis, Judy Garland és Frank Sinatra. 1970-től, játszott Henry Mancini és Quincy Jones zenekarában, közreműködött Elvis Presley, Michael Jackson, Diana Ross és Rod Stewart lemezein.

Az időközben többszörös közönség- és kritikusi-díj nyertes, jazz vibrafonos/dobos, zeneszerző, hangszerelő, zenekarvezető 2006-ban visszatelepült Magyarországra.

 

 

Tíz évig volt az Amerikai Zeneszerzők és Hangszerelők Szövetségének alelnöke. Rendszeresen dolgozott Los Angeles legkiválóbb hang- és film-stúdióiban, beleértve a Warner Brothers, Fox, Universal, CBS, Columbia, ABC, Disney, Goldwyn, MGM, Paramount stúdiókat, ahol mintegy 1400 felvételen működött közre.

2001. április 7-én a Los Angeles Jazz Society neki ítélte a vibrafonosok Oscar-díjának megfelelő "Vibraharpists’ Academy Award” díjat, a bizottságban olyan hírességek ültek, mint Terry Gibbs, Emil Richards, Larry Bunker.

 

 

A Los Angeles-i "Neophonic” zenekart is vezényelte nagy sikerrel egy Stan Kenton emlékműsorban, ahol Bud Shank, Bill Holman, Gerald Wilson, Lennie Niehous voltak a partnerei. A "Now and Then” (Most és akkor) c. lemeze kiváló kritikát kapott Magyarországon és a tengeren túl egyaránt, hallhatjuk rajta Pege Aladárt, Szakcsi Lakatos Bélát és Kőszegi Imrét is.

1984-ben Tommy-t bízták meg a Los Angeles-i olimpiai játékok alkalmából megrendezett hivatalos "Olympic Jazz Festival” szervezésével, a fesztivál Allstars Bigbandjét is ő vezényelte. Tommy Vig jelenleg is aktív muzsikus, komponista, hangszerelő. Különböző zenekarok szólistájaként gyakran lép fel Európában és Amerikában is.

Pályafutásáról Ézsiás Erzsébet írt könyvet „A TELEKI TÉRTŐL HOLLYWOODIG” címmel.

2022-ben a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) életműdíjat adományozott neki, amely az egyedülálló zeneművész hazai és világkarrierjének elismerése.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: BJC