Ő testesíti meg a klasszikus hollywoodi sztár fogalmát - 90 éve született Elizabeth Taylor

90 éve született Elizabeth Taylor

90 éve született Elizabeth Taylor kétszeres Oscar-díjas és Golden Globe-díjas angol–amerikai színésznő. Bár nevének közismert rövidítése „Liz Taylor” volt, egyik utolsó interjújában kijelentette: „Utálom, ha Liznek hívnak, mert úgy hangzik, mintha valaki kígyó módra sziszegne nekem.”

Londonban jött a világra 1932. február 27-én, szülei 1939-ben költöztek vissza Los Angelesbe.

Gyerekszínészként kezdte a művészi pályát, és sikerült zökkenőmentesen átváltania a felnőtt szerepekre. Sokak szemében ő testesíti meg a klasszikus hollywoodi sztár fogalmát: gyönyörű, tehetséges, sikeres, gazdag, mindezen jellemzőkhöz pedig viharos magánélet és különféle sztárallűrök társultak.

 

Elizabeth Taylor

 

Fénykorában a média a világ legszebb asszonyaként emlegette. Világhírű rendezőkkel és kollégákkal dolgozott együtt, és közülük nagyon sokan úgy nyilatkoztak, hogy a színésznő Elizabethet nem szabad összekeverni a sztár Elizabethtel:

számos nagynevű pályatársával ellentétben ugyanis Taylor a forgatásokon időben és felkészülten jelent meg, nem volt jellemző rá a késés, mindig hibátlanul tudta a szövegét, és ritkán kellett miatta megismételni egy-egy felvételt, egyszóval abszolút profi volt.

1942-ben kapta első filmszerepét és szerződését. Szerepelt a Lassie hazatér filmváltozatában, s a közönség végképp a szívébe zárta az öt Oscarra jelölt National Velvet (A nagy derby) című családi filmben, s ekkor még mindig csak 12 éves volt. Az óriás című 1956-os filmben James Dean volt partnere, és egy év múlva a Fűzfaváros szerepért jelölték az Oscar-díjra.

 

Elizabeth Taylor

 

A Macska a forró bádogtetőn (1958), ahol frusztrált Maggie-jének szerepéért majdnem megkapta az Oscar-díjat, de magánélete miatt kihúzták a listáról. Az MGM-mel kötött szerződés utolsó darabja a Butterfield 8 című film volt 1960-ban, amelyért végre megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat.

1960-ban a híres-hírhedt Kleopátra főszerepéért első színésznőként kapott egymillió dollárnál nagyobb gázsit és itt lett Richard Burton partnere, majd 1964-ben felesége. Tizenegy filmben szerepeltek együtt, a Nem félünk a farkastól címűért kapta Taylor második Oscar-díját.

 

 

Nyolcszor kötött házasságot, ebből kétszer Richard Burton színésszel. Különleges ritkaságokat is tartalmazó ékszerkollekciója mellett műkincsgyűjteménye szintén nevezetes. Népszerűségét és pénzét szívesen áldozta jótékony célokra: különösen az AIDS betegség kutatását és a betegek gyógyítását támogatta kiemelten és folyamatosan. A színésznő saját bevallása szerint családja és a HIV/AIDS Alapítványnál dolgozó emberek jelentették számára az egész világot.

Az Amerikai Filmintézet listáján Elizabeth Taylor a 7. helyet foglalja el minden idők legnagyobb színésznő-legendái között. 1999-ben II. Erzsébet brit királynő lovagi rangra emelte, így azóta a színésznőt a „Dame” cím is megilleti.

A kétszeres Oscar-díjas angol-amerikai színésznő a kaliforniai Cedars-Sinai kórházban halt meg 2011. március 23-án, szerdán. Az amerikai ABC televízió állítása szerint a halálos ágyánál voltak gyermekei, Michael Wilding, Christopher Wilding, Liza Todd és Maria Burton. Liz Taylornak tíz unokája és négy dédunokája is van. Hat héttel a halálát megelőzően szállították kórházba szívelégtelenség miatt.

ATEMPO.sk
Fotó: wikipedia