Három percet kapott az LGT tagjaitól, hogy döntsön – nyolc érdekesség Karácsony Jánosról

Az LGT gitárosa, Karácsony János James augusztusban született, és lányai szintén nyári gyerekek lettek. Azokra a pillanatokra azonban alig emlékszik, amikor világra jöttek, mert a kórházi szobába érve mindkét alkalommal rosszul lett.

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zenész a Hogy volt?! című műsorban osztotta meg legkedvesebb nyári kalandjait, emlékeit Radványi Dorottyával és Sztankay Ádámmal.

Karácsony János James, az LGT és a Generál legendás gitárosa

 

1. Családjával először a pesti belvárosban, az Oktogon közelében éltek, ám ötéves korában kiköltöztek Óbudára, hogy az 1956-os forradalmi eseményektől távol tudjanak maradni.

2. Szülei megtanították a pontosságra. Mindig időre kellett hazaérnie, nem maradhatott ki sokáig.

3. A rokonságban sok motoros volt. Amikor már elég idős volt hozzá, gyakran tartott édesapjával a családi motoros túrákra, így rengeteg helyen járt az országban gyerekként.

4. Három percet kapott annak idején az LGT tagjaitól, hogy eldöntse, akar-e csatlakozni az akkor már nagy sikerű formációhoz. Egy percig sem gondolkodott azon, hogy elfogadja-e az ajánlatot.

Övék volt a völgy – Presser, Karácsony és a Csík zenekar Gombaszögön (FOTÓK)

5. Már pályája elején szeretett volna eltávolodni a város zajától, ezért költözött Szentendrére. A mai napig tartó szerelemként tekint a városra, és feleségére is, akivel annak idején együtt döntöttek a külvárosi életforma mellett.

6. Nejével a családalapítással párhuzamosan kertészkedni kezdtek. Szülői segítséggel veteményes kertjük is lett, így a gyerekek hároméves korukig a saját kertjükben termelt zöldséget és gyümölcsöt ehették.

7. Gyermekei – Eszter Berta 1990-ben, Rebeka Flóra pedig 1994-ben – nyáron születtek. Bár felesége fegyelmezetten viselte mindkét szülést, Karácsony János első és második lánya világra jövetelénél is rosszul lett. Hiába szeretett volna jelen lenni a nagy pillanatnál, egyik alkalommal sem volt olyan állapotban, hogy végig a feleségével maradhasson a szülőszobában.

Az LGT legendái is színpadra álltak - vásári hangulat Érsekújvárban (FOTÓK)

8. Két éve lett nagypapa. Szeretne minden tudást átadni lányának és vejének, hogy a kisunoka a lehető legegészségesebb módon nőjön fel. 

 

{facebook}https://www.facebook.com/atempo.sk/videos/1063560744588471{/facebook}

 

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: Cséfalvay Á. András / ATEMPO.sk