75 éve született Jobba Gabi tragikus sorsú színésznő, énekesnő

75 éve született Jobba Gabi tragikus sorsú színésznő, énekesnő

75 éve született Jobba Gabi tragikus sorsú színésznő, énekesnő, aki nagyon fiatalon, 36 évesen vetett véget életének.

Szegeden látta meg a napvilágot 1947. március 27-én. A város Ságvári Endre Gimnáziumban érettségizett 1964-ben. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1969-ben szerzett oklevelet, és a kecskeméti pályakezdés után a 25. Színházhoz szerződött, s tagja maradt Népszínházzá történt átszervezéséig (1977), majd annak tagjaként folytatta működését. Közben játszott a Mikroszkóp Színpadon, Debrecenben, Szegeden, a Szentendrei Nyári Játékokon, a Várszínházban, az Egyetemi Színpadon és a Gyulai Várjátékokon.

Különös, fanyar egyéniségű színésznő volt, a tragikus szerepek álltak legközelebb egyéniségéhez.

Ismert versmondó volt. Több sikeres önálló estet tartott: Petőfi centenárium (1972); Buta Auguszt (1978); Nosztalgia (1979); Karády-est (1981); Egy este Lady L.-nél (1981). 1982-ben a Nemzeti Színház szerződtette.

 

 

Olyan filmekben játszott mint a Szerelmes biciklisták, a Rózsa Sándor és az Asszonyok mesélik.

Énekesnőként is ismert volt: 1967-ben indult a Táncdalfesztiválon: Mary Zsuzsival énekelt közös duettet, Csakis nekem címmel. A siker azonban csak a hetvenes években köszöntött rá az énekesi pályán: ekkor Karády-dalok éneklésével szerzett országos hírnevet.

 

Jobba Gabi

 

1983-ban az itthon megrendezett Eszperantó Világkongresszuson előadták a Csendesek a hajnalok című Vasziljev-darabot, eszperantóul. Jobba Gabi a női főszerepet játszotta, emiatt megtanulta a nyelvet. Ez volt az egyik utolsó játéka.

 

 

1983. augusztus 29-én öngyilkos lett. Kétségbeesett tettének oka homályban maradt. Egy búcsúlevelet hagyott a lakásában.

„Nincs több erőm ezzel a lelki nyomorúsággal élni és nem akarok tovább senkinek a terhére lenni. Nincs remény! A gépkocsim a II. a Verecke lépcső és a Ruthén utca 26 B előtt áll. A harmincezer forintot küldjétek haza, Szegedre. A többit Pesten élő nővéremnek adjátok. A lakberendezést rátok bízom. Nem tudom, mi legyen vele. Mindenkit ölelek, aki szeretett és akiket szerettem, Gabi.”

Jobba Gabi búcsúlevelének sorai

 

ATEMPO.sk
Fotó: Fortepan