Gömörből indult - 55 éves Dósa Zsuzsa színész, igazgató

Ma ünnepli 55. születésnapját Dr. Dósa Zsuzsa Kisfaludy- és Domján Edit-díjas színésznő, rendező, a szarvasi Cervinus Teátrum művészeti igazgatója.

Dósa Zsuzsa 1967. május 11-én látta meg a napvilágot Rimaszombatban. Gyermekkora a gömöri Várgedéhez köti, ahol iskolába is járt. Tanulmányait később Rimaszombatban folytatta.

1987-től a Magyar Területi Színház kassai Thália Színpadának a tagja volt a tagja. 1993-ban színművészként diplomázott Pozsonyban, ahová 2009-ben visszatért, hogy megírja doktori értekezését.

Pályáját színművészként a Komáromi Jókai Színházban kezdte, 1994-től a Győri Nemzeti Színház tagjaként, majd 2010-től a budapesti Játékszín művészeként alkotott. 2004-ben megalapította a Proscenium Színitanodát.

 

Dósa Zsuzsa

 

Ezzel párhuzamosan 2004-től játszik a szarvasi színház szlovák és magyar nyelvű előadásaiban egyaránt. 2012-től a teátrum művészeti igazgatója. A kétnyelvűséget szlovák film világában is kamatoztatja.

A közönség láthatta mint a Liliomfi Mariskája, A makrancos hölgy Katája, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról Esztere, a Három nővér Olgája, a Szerelem Nellije, A Mester és Margarita női címszerepe, a Rokonok Linája, vagy a Macska a forró bádogtetőn Margaretje.

Több szakmai elismeréssel és díjjal is jutalmazták színészi munkáját, A színjátszáson kívül tanít, rendez és műfordítással is foglalkozik.

ATEMPO.sk
Fotó: Cervinus Teátrum