Egyszer fent, egyszer lent – 70 éves John Travolta

Ma ünnepli 70. születésnapját John Travolta Golden Globe- és Primetime Emmy-díjas, kétszeresen Oscar-díjra jelölt amerikai színész, filmproducer és énekes.

A New Jersey-i Englewoodban látta meg a napvilágot 1954. február 18-án. Apja olasz származású garázstulajdonos és félprofi labdarúgó, anyja ír származású úszóbajnok és rádiós színésznő volt. Már hatéves korától táncórákat vett Gene Kelly testvérétől, Fred Kellytől, tizenhat évesen otthagyta az iskolát, hogy ideje nagy részét a színészetre fordítsa. Reklámokban, sorozatokban szerepelt, számos szereplőválogatáson vett részt.

Filmszínészi karrierje egy véletlennek köszönhetően indult be. Allan Carr producer már régebb óta sikertelenül kereste a tökéletes férfi főszereplőt tervezett Grease filmje számára, míg egy napon szállodai szobájának a tévéjében meg nem látta az akkor még szinte ismeretlen John Travoltát egy tévésorozatban (Welcome Back, Kotter). Azonnal felhívta a szobából a film másik producerét, Robert Stigwoodot, hogy kapcsoljon az adott csatornára. A személyes találkozó során Travolta olyan mély benyomást gyakorolt rájuk, hogy három filmre szóló szerződést kötöttek vele, melynek első darabja az 1977-es Szombat esti láz volt. Az egy egész generáció életérzését megragadó film hisztérikus sikert aratott, John Travolta egyik napról a másikra az ismeretlenségből Oscar-díj jelölt szupersztárrá vált. Második filmje, a Grease 1978 nyarán került bemutatásra. A rock and roll korszak húsz évvel korábbi aranykorának tisztelgő film minden idők legsikeresebb filmmusicalje lett. Noha a diszkó-korszak 1980 utáni hanyatlásával a Szombat esti láz életérzése gyorsan divatjamúlttá vált, a Grease népszerűsége évtizedek alatt sem csökkent.

 

 

Színészi pályafutása az 1980-as évek folyamán hanyatlásnak indult. 1981-ben még feltűnt a Halál a hídon című krimiben, utána következett Sylvester Stallone táncfilmje, a Szombat esti láz folytatása, az Életben maradni, amely azonban csak papírízű ismétlése a „táncolj a sikerért” formulájának. A film hatalmasat bukott, akárcsak az 1983-ban készült Két fél egy egész, melyben a Grease után másodszor játszott Olivia Newton-John partnereként. A két film bukását karrierje is súlyosan megsínylette, a nyolcvanas években csak tévéfilmekben és mindössze három mozifilmben szerepelt.

A részleges visszatérést a Nicsak, ki beszél! sorozata jelentette, de ez még mindig csak Travolta képességeinek töredékét hasznosítja.

Sztársága a Ponyvaregény 1994-es cannes-i sikerével alapozódott meg újra, amikor végre ismét egy kultfilmben tündökölhetett. A rendező régi Travolta-rajongó volt, s Vincent Vega szerepét egyenesen kedvenc színészének írta, aki ezért egy újabb Oscar-jelölést érdemelt. Plusz ráadás volt számára, hogy a rákövetkező évben nemcsak jelölték, a Golden Globe-on hanem meg is kapta méghozzá a Szóljatok a köpcösnek! című vígjátékért. Azóta csupa izgalmas alkotásba hívják, a legváltozatosabb műfajokban.

 

 

Ezt követően a 2010-es évek végéig fontosabb szerepei voltak a Rés a pajzson (1996), az Ál/Arc (1997), a Kardhal (2001), A megtorló (2004), a Hajlakk (2007), a Hajsza a föld alatt (2009) és a Párizsból szeretettel (2010) című filmekben.

2008-ban ismét jelölték Golden Globe-ra, mint a legjobb vígjáték vagy musical kategóriában a Hajlakk című filmben.

2012-ben szerepelt Oliver Stone Vadállatok című akciófilmjében, majd Robert de Niro partnere volt a Gyilkos szezonban. Majd a A hamisító, Az erőszak völgye és a Die Hart című szériában is feltűnt.

2016-ban kapta meg első Primetime Emmy-díját, producerként az American Crime Story Az O. J. Simpson-ügy című második évadjának elkészítéséért. Később ugyanebben a sorozattal, Robert Shapiro ügyvéd megformálásával színészként is Primetime Emmy- és Golden Globe-jelöléseket szerzett.

 

 

1991-től Kelly Preston színésznő férje volt, akivel több közös filmjük is készült, Preston 2020-ban bekövetkezett haláláig. Három gyermekük született. 16 éves gyermekük, Jett 2009. január 2-án egy bahamai üdülésen halt meg

Szenvedélyes pilóta, saját repülőgépei vannak, szeretne a kozmoszba is repülni.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Wikipedia