45 éves Balsai Móni színésznő

Ma lett 45. éves Balsai Móni Jászai Mari-díjas színésznő, akit olyan filmekből ismerhetünk, mint a Liza, a rókatündér, vagy a Társasjáték sorozat.

Vácon született pedagógus édesanyától 1977. december 13-án, de Újpesten nőtt fel.

Volt búvárúszó, egy ideig versenyszerűen szertornázott is, illetve egy időben műugró akart lenni. Saját bevallása alapján nem versenyző alkat, hanem csapatjátékos.

 

 

1989-ben, tizenkét évesen az Angyalföldi Gyermekszínháznál kezdte meg gyermekszínészként pályafutását. Színi tanulmányait 1990−1994 között a budapesti Operettszínháznál végezte, amit 1998−2001 között a József Attila Színház Stúdiójában folytatott. Közben letett egy kozmetikusvizsgát is. 2001-től játszott a Győri Nemzeti Színház társulatában – ahova Korcsmáros György vette fel, akit mestereként tisztel Ács János mellett, aki „kihozta” a naiva szerepkörből – és a Játékszínben. 2007-től a Pesti Magyar Színház társulatának tagja volt, a 2016-2017-es évadtól szabadúszó.

Vendégművészként játszott a Soproni Petőfi Színház, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a Sirály, a Vörösmarty Színház és a Vidám Színpad (ma Centrál Színház) előadásaiban. Olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint: Tordy Géza, Ács János, Korcsmáros György, Balázsovits Lajos, Kiss Csaba, Guelmino Sándor, Iglódi István, Forgács Péter, Funtek Frigyes, Galambos Péter, Pinczés István és Bujtor István. A színpadon többek között Béres Ilonától, Gyöngyössy Katalintól, Kerekes Évától, Kocsis Judittól, Molnár Piroskától, Pápai Erikától, Váradi Évától tanult sokat.

 

 

Színházi szerepei mellett játszik sorozatban, filmekben. Így például gyakori szereplője Ujj Mészáros Károly filmjeinek és 2014-ben Till Attila Tiszta szívvel című, második játékfilmjében is főszerepet kapott.

Játszott a Cannes-i fesztiválra kijutott Csicska és a számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert Liza, a rókatündér című filmben.

Láthattuk a Társasjáték, a Válótársak, a Terápia és az Alvilág sorozatokban, valamint A martfűi rém, Kincsem, Napszállta, Drakulics elvtárs és a legújabb Hat hét játékfilmekben.

 

 

E mellett szinkronizál is. 2020-ban egyik közreműködője volt a Szemenyei János és Horgas Ádám által jegyzett, 169 művész előadásában készült Kis suttogás című karanténdalnak.

Munkásságát 2009-ben Domján Edit-díjjal, 2010-ben Jászai Mari-díjjal és Főnix díjjal ismerték el, 2016-ban a Story Ötcsillag-díját vehette át mint az év színésznője. A Liza, a rókatündér című filmben nyújtott alakításáért a legjobb színésznő díját hozta el többek közt Brazíliából, Los Angelesből, Monacóból.

Roni, ATEMPO.sk