70 éves Mándoki László

Ma 70 éves Mándoki László, művésznevén Leslie Mandoki Németországban élő magyar zenész, (dobos) és zenei producer, a Dschinghis Khan egykori tagja. Az elmúlt évek alatt dolgozott Bonnie Tylerrel, Engelbert Humperdinckkel, Joshua Kadisonnal, Phil Collinsszal, Steve Lukatherrel, Chaka Khannel, a No Angelsszel, Jennifer Rushsal, Gil Ofarimmal és Lionel Richie-vel, Richard Bonaval, Jack Bruce-szal is.

Mandoki Budapesten született 1953. január 7-én. Édesapját 16 éves korában vesztette el.

„Borzasztó dolog, hogy nem fogom látni az unokáimat, de azt kérem tőled, hogy soha ne olvassanak cenzúrázott újságot. Menj ki, éld az álmaidat és ne álmodd az életedet!” - mondta halálos ágyán apja.

17 évesen alapította első zenekarát, a Tigert, mellyel Jimi Hendrix-, Cream- és Creedence Clearwater Revival-dalokat játszottak. Miután a műszaki képzést félbehagyta dobtanára, Kovács Gyula tanácsára, az 1970-es évek elején végezte el a Konzervatóriumot Budapesten. Tanulmányai közben és utána a JAM nevű helyi dzsessz-rock együttes vezetője, mely az ellenzéki diákmozgalom zenekara volt. Az együttes főként a Bem rakparton levő klubban lépett fel. Zenéjére ekkoriban a Cream és a Jethro Tull gyakorolt mélyebb hatást.

 

 

Miután többször sikertelenül kért nyugati útlevelet, 1975-ben Csupó Gáborral és zenésztársával, Szűcs Lászlóval (Laszlo Bencker) együtt Jugoszláviából a mai Szlovéniát Ausztriával összekötő 8 km hosszú Karawanken vasúti alagúton át Nyugatra szökött. Rövid menekülttábori tartózkodást követően kocsmákban és bárokban zenélt, majd Münchenben stúdiózenészi állást kapott.

1979-ben csatlakozott a Dschinghis Khan nevű popzenekarhoz, ami meghozta számára az elismerést, különösen, miután a zenekar ugyanebben az évben a jeruzsálemi Eurovíziós Dalfesztiválon a negyedik helyezést érte el.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Zv9LToFPYjU

 

Bár a kezdeti ismertséget a Dschingis Khan együttes tagjaként szerezte meg, az együttes zenei stílusával nem tudott azonosulni. 1982-ben, még a Dschingis Khan-os idők alatt egy kis zenei stúdiót alapított Laszlo Benckerrel együtt, és itt jelent meg a Back to Myself című szólóalbuma, amiben visszatért a dzsesszes gyökereihez. Ezt követték a Strangers in a Paradise és az Out of Key ... with the Time című albumok, amik az eladhatóbb hangzásnak köszönhetően visszavitték a televízió képernyőjére.

Erre az alapra építette később az ambiciózus People ill. Soulmates projektjét. A „Man Doki Soulmates” nevű formációban nemzetközi sztárok egy jelentős csoportjával (többek közt Ian Andersonnal a Jethro Tullból, Bobby Kimball-lal a Totóból, Jack Bruce-szal a Creamből stb.) kiadta a People és a People in Room No. 8 című albumokat, amik tartalmaztak a szélesebb közönségnek szóló dalokat és részben kísérletezésnek szánt dzsessz-rockot is.

1988-ban megnősült. Szintén magyar származású orvos feleségével három gyermekük született. A bajorországi Starnbergi-tó partján fekvő Tutzingban élnek. 1989-ben született leánya Lara Mandoki(wd) német színésznő.

 

 

1992-ben Ian Andersonnal, Jack Bruceval és Al Di Meolaval megalapították a ManDoki Soulmates projektet, melynek kiemelt célja, hogy egyesítse az angol-amerikai és az európai rock ikonjait.

Ingyenes online koncert - Mandoki Soulmates (VIDEÓ)

1997-ben Mándoki kibérelte a Starnbergi-tó közelében található Park Studiót, majd producerként együtt dolgozott több nemzetközi hírű művésszel, mint pl. a No Angels, Phil Collins, Engelbert, Joshua Kadison, Lionel Richie, Placido Domingo és Jennifer Rush. Emellett reklámok zenei rendezőjeként dolgozott, többek közt az Audinak, a Daimlernek és a Disney-nek. Részt vett a szöuli olimpia megnyitóján és olyan Disney produkciók zenei munkálataiban is, mint a Mulan, a Tarzan és az Atlantisz: Az elveszett birodalom.

 

 

A Mandoki Soulmates legutóbbi lemezét, a Hungarian Pictures/Utopia for Realists című albumát 2021 szeptemberében mutatták be. Ennek magyar verziója, a Magyar Képek 2022 decemberében jelent meg.

Mező Misivel készített magyar dalt a Mandoki Soulmates – jön a magyar lemez is (+VIDEÓ)

Munkásságát Magyarországon 2012-ben Magyar Érdemrend tisztikeresztjével, 2013-ban pedig a Fonogram Életműdíjjal ismerték el.

ATEMPO.sk
Fotó: mandiner.hu