Mindig bennem van a derű és a vidámság - 75 éves Kállay Bori

Ma ünnepli 75. születésnapját Kállay Bori színésznő, érdemes művész.

Katona Irén néven látta meg a napvilágot Balmazújvárosban 1948. május 14-én. Már egészen fiatalon szeretett szerepelni, sokszor dicsérték a megjelenését.

 

 

1966–1968 között a Miskolci Nemzeti Színházban szerepelt. 1968–69-ben a Szegedi Nemzeti Színházban játszott. 1969–1988 között a debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagja volt. 1988-tól a József Attila Színház tagja volt, majd a Budapesti Operettszínházban szerepelt évekig. Alapító tagja az Interoperett társulatának.

Remek tánc- és énektudású művész. Főleg zenés darabokban, elsősorban operettekben, opera- és dalesteken szerepel, szoprán szerepekben.

 

 

Egy emberöltő után is szenvedéllyel szereti az operett műfajt. Annak ellenére, hogy ezt a műfajt a kezdetek óta mindig kritizálták, sőt, temették, ő viszont tapasztalataiból úgy látja, hogy örökműfaj. A művésznő sok évtizedes színpadi múltjával sem unt rá a könnyed, zenés-táncos darabokra, sőt, szerinte ezek tartják őt formában.

„A Csárdáskirálynő már elmúlt 100 éves, de még mindig szereti a közönség, noha, már a pályám elején sokan azt állították, hogy avítt, korszerűtlen színpadi műfaj. Bárhova megyek, mindig telt házzal játszunk, ennél jobb visszajelzésre pedig nincs is szükség”

– fogalmazott Kállay Bori. A színésznő egész pályája alatt főleg zenés darabokban, elsősorban operettekben, opera- és dalesteken szerepel, szoprán szerepekben. Mint mondja, az operett egy olyan műfaj, amit sokan giccsesnek bélyegeznek meg, mivel szép emberek, szép ruhában és szépen énekelnek.

 

 

„Mindig azt mondtam, operettet nem minden színész tud játszani. Jó humorérzék, átütő személyiség, jó tánc- és énektudás kell hozzá. Az egész pályafutásomat áthatotta ez, élvezem, amit csinálok, mindig bennem van a derű és a vidámság” – tette hozzá Kállay Bori, akinek még eszébe sem jutott nyugdíjba vonulni, nagyon sokáig szeretne még színpadon állni.

Első férje Fonyó István volt, akitől 1972-ben született lánya, a szintén színésznő Fonyó Barbara. Válásuk után, 1987-ben a legendás műsorvezetőhöz, Vitray Tamáshoz ment feleségül, de 2019-ben elváltak.

 

 

EZ, ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: jegy.hu