80 éves Peter Lipa énekes, a Pozsonyi Jazznapok megálmodója

Ma ünnepli 80. születésnapját a zsidó-magyar származású Peter Lipa énekes, zeneszerző, a szlovák jazz legismertebb alakja, a Pozsonyi Jazznapok megálmodója.

Eperjesen látta meg a napvilágot 1943. május 30-án Budapestről származó szülők gyermekeként.

Tizenkét éves korától hegedűn, később trombitán, harsonán és gitáron is tanult játszani. A középiskolát Eperjesen végezte, majd a pozsonyi Szlovák Tudományos Akadémia Építészmérnöki Karán végzett, és a Csehszlovák Rádió szerkesztőjeként dolgozott.

A múlt század 60-as éveinek eleje óta foglalkozik zenével. Első zenekara a Struny (Húrok) volt, melyet az Istropilana, Blues Five, Orchester Gustáva Offermana, Revival Jazz Band, T+R Band és Lipa Andršt Blues Band követett.

 

 

1968-ban a Blues Five formációval a második prágai beatfesztivál felfedezettjei lettek. 1978-ban alapított meg saját zenekarát Combo néven, mely változásokkal a mai napig működik Peter Lipa Band néven.

Zenéjére a swing, a modern jazz, a latin-amerikai jazz, a funk, de rock és pop is hatással van. Dalaiban fontos szerepe van a szövegeknek is.

 

 

Stúdióalbumai 1983-tól jelennek meg. 2004-ben adtak ki a Live in Hungary koncertalbumot, 2001-ben a … v najlepších rokoch, 2005-ben a Lipa spieva Lasicu nagy sikerű albumokat. Legutolsó anyaga 2022 év végén látott napvilágot, amit New Orleansban rögzített amerikai zenészekkel.

Erről épp születésnapján jelent meg az elős klip. Érdemes megnézni.

 

 

1989-től a Szlovák Jazzszövetség elnöke, 2001-től a European jazz prize díj zsűrijének a tagja.

A 80-as évektől az öreg kontinens legjobb jazz énekesei között tartják számon. Az 1976-tól megrendezésre kerülő Pozsonyi Jazznapok egyik ötletgazdája, szervezője, arca. Mára az egyik legrégebbi jazz fesztivál lett Közép-Európában.

Peter Lipa számos alkalommal adott koncertet Magyarországon, többek között a Szigeten is. 2014-ben épp itt adott magyarul interjút az Új Szónak, amit videón is megörökítettek.

 

 

EZ, ATEMPO.sk