40 éves Ficza István felvidéki színész

Ficza István 1983. október 5-én született Érsekújvárott. Nagyapja művészeti titkára, édesanyja pedig varrodavezetője volt a Komáromi Jókai Színháznak.

Szülővárosában végezte az általános iskolát, majd a komáromi Selye János Gimnáziumban érettségizett 2003-ban.

Ott próbálta ki magát színészként is az iskola színjátszó körében és a GIMISZ megfertőzte.

 

 

A középiskola után egy évadot a Vidám Színpadon dolgozott stúdiósként, ahol díszítőmunkás és világító is volt. Később a Kolibri Színházban tanult bábszínészetet, majd az Új Színházban szerezte meg a színész II. minősítést.

2008-ban negyedszeri próbálkozásra felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakára, ahol 2012-ben diplomázott Máté Gábor osztályában Borbély Alexandra, Pálos Hanna és Tasnádi Bence osztálytársaként.

Szakmai gyakorlatát az Örkény Színházban töltötte, 2012-ben szerződtette a társulathoz Mácsai Pál. Játszott a Dumaszínház és a RS9 Színház előadásaiban is.

 

 

Olyan színházi darabokban szerepelt, mint a Hamlet, a Tóték, A vihar, a Szüleink szexuális neurózisai, a Lilomfi vagy a Meggyeskert. 2010-ben a Kút a Nap alatt című kisjátékfilmben szerepelt és Valentin karakterét formálta meg.

2013-ban Az ebben a városban - Nekem Budapest című szkeccsfilmben találkozhattak vele a nézők. De játszott a Seveled (2019), A hattyú (2022) filmekben, a Tóth János és Drága örökösök sorozatokban.

 

 

2013-ban a Vidor Fesztiválon elnyerte a legjobb férfi alakításért járó Arlecchino-díjat a Vaknyugat című darabban nyújtott alakításáért. 2016-ban átvehette a Pünkösti Andor-díjat.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: orkenyszinhaz.hu