70 éves a „flúgos nyomozó”, Tony Shalhoub

Ma ünnepli 70. születésnapját Anthony Marcus "Tony" Shalhoub Golden Globe-, Tony- és többszörös Emmy-díjas amerikai színész, filmrendező és filmproducer., akit legtöbben a Monk – A flúgos nyomozó sorozatból ismernek.

Tony Shalhoub a Wisconsin állambeli Green Bayben született 1953. október 9-én Joe Shalhoub és Helen Seroogy emigráns libanoni maronita keresztény származású szülők tíz gyermeke között másodikként. Már gyermekkorában fény derült színészi vénájára, amikor nővére rávette, hogy egy iskolai előadáson nyúlfarknyi szerepben fellépjen. Színészi diplomáját a Yale School of Dramán szerezte, majd négy évig volt az American Repertory Theatre tagja Massachusettsben.

Első filmszerepét 1987-ben, az Egyedül a neondzsungelben című filmben kapta. Drámai színészként és komikusként egyaránt megállja a helyét a filmvásznon.

Leginkább a Monk – A flúgos nyomozó különc címszereplőjeként ismert. Alakításával egy Golden Globe-, hat Screen Actors Guild- és négy Primetime Emmy-díjat nyert. Fontosabb televíziós szerepe volt még az 1990-es években futó Wings című szituációs komédiában, valamint A káprázatos Mrs. Maisel (2017–2023) című vígjáték-drámasorozatban. A színpadi színészként is aktív és elismert Shalboub négy jelölésből egy Tony-díjat tudhat magáénak.

 

 

Filmes szereplései közé tartozik a Viszem a bankot (1990), a Hollywoodi lidércnyomás (1991), az Olasz módra (1996), a Men in Black – Sötét zsaruk (1997), a Paulie (1998), a Szükségállapot (1998), a Galaxy Quest – Galaktitkos küldetés (1999), a 13 kísértet (2001), Az ember, aki ott se volt (2001), a Kémkölykök (2001) és az 1408 (2007).

Szinkronszínészként hangját kölcsönözte a Verdák-trilógiában (2006–2017) és a kapcsolódó videójátékokban, továbbá a Tini nindzsa teknőcök (2014) és a Tini Nindzsa Teknőcök: Elő az árnyékból! (2017) című animációs filmekben.

A Big Night című független produkcióban nyújtott alakítását az Amerikai Filmkritikusok Szövetsége a legjobb mellékszereplő díjával jutalmazta. Magyar hangja általában Háda János.

Tizennégy évvel a Monk sorozat befejezése után úgy döntöttek, hamarosan visszahozzák a figurát: Mr. Monk’s Last Case: A Monk Movie (Monk utolsó ügye: A Monk-film) címmel tévéfilm készül belőle a Peacock nevű streamingplatformra.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: filmtekercs.hu