30 éves Méry Rebeka felvidéki énekesnő

Ma ünnepli 30. születésnapját Méry Rebeka Junior Prima díjas felvidéki népi énekes, aki jelenleg Budapesten él és alkot.

1993. december 24-én látta meg a napvilágot, Somorján nőtt fel, ahol a templomi és ifjúsági gyermekkórus tagja volt, majd a helyi zeneiskolában tanult zongorát, klasszikus éneket és hangképzést. Gimnazista korában kezdett el foglalkozni a népi kultúrával. Kezdetben archaikus népdalokkal, népénekekkel működött közre templomi régizenei koncerteken. Önálló koncertjei során azóta is főként a templomok szakrális tereit igyekszik előnyben részesíteni.

 

 

Álomszerűen sejtelmes hangzás – Megjelent Méry Rebeka első dala, a Messzire (VIDEÓ)

„Előadóművészeti tevékenységem főként a magyar archaikus népi kultúrából merítkezik. A magyar népdalok mélységét, szakralitását, gyógyító hatását próbálom leginkább megragadni.”

Az ELTE BTK Néprajz szakán végzett 2017-ben, mellette pedig az Óbudai Népzenei Iskola tanítványa volt. 2016-2020 között a Budapesti Ward Mária Zeneművészeti Szakközépiskola Népzenész OKJ képzését is elvégezte. Az éneklés mellett Dolgozott a ZTI népzenei archívumában és a Hagyományok Házában is.

 

 

Zenei pályafutása alatt énekelt a somorjai a Duna Folk Band népzenei együttessel, majd fő együttese a moldvai csángó népzenét játszó budapesti Tindia zenekar lett, akikkel öt évig járták a táncházakat, koncerttermeket. A Sacra Folk zenekar tagjaként ökumenikus népi dicsőítő koncerteket és istentiszteleteket, a Jánosi András alapította Hungaricus trió tagjaként pedig régi magyar zenei repertoárú koncerteket adott több ízben.

A szólókarrierje 2021-ben indult, 2022-ben jelent meg első dala és klipje, 2023-ban pedig első lemeze. Legújabb albuma az ünnepek előtt jelent meg Dicsérjed az Istent - Felvidéki népénekek címmel.

Dicsérjed az Istent – különleges felvidéki népénekek Méry Rebeka új lemezén

 

 

A szlovákiai magyar közösségekben a mai napig aktív énekes előadóművész, közreműködött a Gombaszögi Nyári Tábor 2022-es himnuszában is.

Különleges népdalfeldolgozás lett a Gombaszögi Nyári Tábor 2022-es himnusza – itt a Völgylila

Fellépet már a felvidéki helyszínek mellett a Művészetek Palotájában, a Művészetek Völgyében, az A38 Hajón, a Pesti Vigadóban is.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Méry Rebeka archívum