85 éves Auth Ede táncdalszerző-zongoraművész, a Bergendy egykori tagja

Ma ünnepli 85. születésnapját a kiváló táncdalszerző-zongoraművész, Auth Ede, aki a Bergendy-együttes zongoristája volt.

Budapesten látta meg a napvilágot 1939. március 16-án. A zeneszerző- zongorista a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában tanult majd 1962-ben a Szegedi Zeneművészeti Szakiskolában trombita tanári oklevelet szerzett.

Kevéssé ismert információ róla, hogy sok egyéb mellett zenekari műveket is komponált. Sokoldalú művész: kezdetben az Ifjúsági Jazz Együttes tagja volt, de játszott Tóth Zoltán tánczenekarában is, velük készült első hanglemezfelvétele. A zongorakísérő, korrepetitor, hangszerelő, sikeres táncdalszerző a Bergendy-együttes zongoristájaként lett ismert, majd a Táncdafesztiválok sikeres dalszerzőjeként vonult be a magyar könnyűzene történetébe.

Az első táncdalfesztiválon 1966-ban a Hol jár az eszem című dala Halmágyi Sándor szövegével Zalatnay Sarolta előadásában második díjat nyert.

 

 

1965-ben Romániában turnézott Hofi Gézával.

Érdekesség, hogy Vitárius Imre (1933–2013) számára magyar nótákhoz is írt muzsikát, köztük több cigánynóta is van (kezdetben Majláth Jenő, később Horváth István előadásában).

A kiváló szerző egy korábbi interjúban így nyilatkozott szakmajának szépségéről:

„Szükség van az emberi lélek lazítására is, és ennek gyógyszere a hangulatos melódia”.

Többek között olyan kiváló előadóknak írt dalokat mint Szécsi Pál, Koós János, Aradszky László, Vámosi János, Toldy Mária, Poór Péter, Kovács Kati.

Lánya, Auth Csilla kétszeres EMeRTon-díjas énekes.

A Dankó Rádió tematikus hétvégével köszönti a kiváló táncdalszerzőt-zongoraművészt. A magyar zene rádiója a Jó pihenést! és a Szív küldi szívnek szívesen című műsorokban tiszteleg a művész előtt március 16-án és 17-én.

Roni, ATEMPO.sk / MTVA