Mini-koncertekre és oktatóvideókra hirdettek pályázatokat

Mini-koncertekre és oktatóvideókra hirdettek pályázatokat

Rendkívüli pályázatokat hirdet a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Program Kollégiuma: a kiírásokkal a zenekarok, a koncerthelyszínek és technikusok együttműködését ösztönzik, valamint könnyűzenei oktatási anyagok készítését támogatják.

A koronavírus-járvány miatt nagyszámú koncert maradt el március közepe óta, ami az előadóművészeket, a helyszíneket és az események létrejöttéhez nélkülözhetetlen technikai személyzetet is nehéz helyzetbe hozta. Ezért az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma

60 millió forintot szán olyan, szigorúan közönség bevonása nélkül rögzítendő koncertfelvételek megszületésére, amelyek létrehozásán zenekarok és profi technikusok közösen dolgoznak, terjesztésükben pedig korábban már működő koncerthelyszínek vesznek részt.

A maximum 20 perces, minimum 4 dalt felvonultató felvételek esetében nem feltétel, hogy új vagy akár korábban be nem mutatott szerzemények hangozzanak el. A profi technikával, szakemberek bevonásával készült koncertfilmek első bemutatásának joga az együttműködő koncerthelyszíneket illeti majd meg, akik saját honlapjaikon, közösségi felületeiken ezzel nemcsak az adott produkciót, de önmagukat is népszerűsíthetik. Egy-egy produkció maximum 600 ezer forintra pályázhat, és kitétel, hogy ugyanaz a közreműködő legfeljebb két pályázatnak lehet részese annak érdekében, hogy minél többen részesülhessenek a támogatásból.

A Hangfoglaló Program Kollégiuma a mindennapok részévé vált online oktatásra reagálva

12 millió forintos keretösszegű felhívással szeretné ösztönözni a világhálón közzétehető, könnyűzenei oktatóanyagok megszületését is. Ebben az esetben is alapfeltétel a profi technikai személyzet bevonása, akiknek a közreműködésével 15-30 perces oktatóvideók készíthetők.

A pályázati felhívás szerint az elsősorban az ének-zene, történelem, magyar irodalom vagy osztályfőnöki órákon használható tananyagok a könnyűzene bármely szegmensével foglalkozhatnak. A kollégium célja többek között a hangszeres oktatóvideók, könnyűzene-történeti előadások, az irodalom és a zene kapcsolatát bemutató tananyagok és a könnyűzene tudatos használatáról szóló ismeretanyagok terjesztése.

RÉSZLETES KIÍRÁSOK

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Cséfalvay Á. András