Programokat támogató új felhívás jelent meg a Bethlen Gábor Alapnál

Bethlen Gábor Alap

A Nemzeti újrakezdés program részeként megjelent a külhoni magyar szervezetek rendezvényeit, programjait támogató pályázati kiírás a Bethlen Gábor Alapkezelő (BGA) felületein.

Potápi Árpád János közölte: a hatékony járványkezelésnek köszönhetően lehetővé vált, hogy az áprilisban meghirdetett intézményfejlesztési és eszközbeszerzési támogatás után immár a Kárpát-medence és a diaszpóra magyar szervezeteinek rendezvényeit és programjait is támogassák.

A keretösszeg 500 millió forint, a pályázók 300 ezer és egymillió forint közötti támogatást nyerhetnek. A pályázat benyújtására 2021. július 30-ig elektronikus formában van lehetőség a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer online felületén

NIR BEJELENTKEZÉS

 

A támogatott programokat és rendezvényeket a kedvezményezetteknek július 1. és december 31. között kell megvalósítaniuk.

Potápi Árpád János a további részletekről elmondta: a kiírásban hat alprogram szerepel; az első öt a Kárpát-medencei magyar szervezeteknek szól, a hatodik pedig a diaszpóra-szervezeteknek. Utóbbi esetben egy szervezet több pályázatot is beadhat, míg a Kárpát-medencei pályázók szervezetenként csak egyet - tette hozzá, majd arra is felhívta a figyelmet, hogy mindenhol a hatályos járványügyi szabályokat kell betartani a programok megvalósítása során.

 

ALPROGRAMOK

I. Oktatási alprogram

II. Kulturális alprogram

III. Egyházi alprogram

IV. Sport alprogram

V. Ifjúsági, cserkész- és közösségi alprogram

VI. Diaszpóra alprogram

 

RÉSZLETES FELHÍVÁS

 

Közlése szerint az olyan nagyobb, kiemelt rendezvények támogatása, mint a Kolozsvári Magyar Napoké, egyedi keretből történik. Utalt arra is, hogy a testvértelepülések támogatása nem ebből a keretből történik, számukra - mint fogalmazott - következő lehetőséget próbálunk teremteni.

A korábban intézményfejlesztésre és eszközbeszerzésre szóló kiírásra mintegy 3200 pályázat érkezett, ezek feldolgozása megtörtént, a döntéshozatal várhatóan július közepén lesz.

További információkat a következő honlapokon találnak:
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
BGA Felvidék s.r.o.

EZ, ATEMPO.sk / MTI