V4 Operettgála Rost Andreával a TV-ben

Az operett soknemzetiségű műfaj: ismerünk francia és angol operetteket, de olasz, spanyol vagy orosz műveket is e műfajhoz sorolhatunk. Mégsem tévedünk, ha megállapítjuk, hogy Közép-Európa népei számára különösen kedves közös kulturális kincset jelentenek az e régióban keletkezett operettek.

A Visegrádi Csoport magyar elnöksége alkalmából 2018-ban rendezték meg Budapesten, a Müpában a V4 Operettgálát, ahol többek közt Rost Andrea is közreműködött.

A hajdani Osztrák-Magyar Monarchia polgárai alkották meg - részben már a birodalom megszűnése után - az operett itteni arany- és ezüstkorának klasszikus műveit, melyeknek mindmáig népszerű slágereiből állt össze e gálakoncert programja.

 

Közreműködők

Rost Andrea (szoprán) az 1980-as évek végén, a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasaként kezdte pályáját. A magyar szoprán villámgyorsan meghódította a világ operaházait - a bécsi Staatsopertől a milánói Scaláig, a New York-i Metropolitantől Japánig. Repertoárja legendás Mozart-alakításoktól a Rigoletto Gildájáig, sőt immár a Pillangókisasszony és a Tosca címszerepéig ível.

 

Rost Andrea

 

Katarzyna Kuncio (mezzoszoprán) Walter Berry növendéke volt Bécsben, és Schubert dalainak ihletett előadójaként 1997-ben nemzetközi énekversenyt nyert Osakában. A lengyel mezzoszoprán 2004 óta a Deutsche Oper am Rhein társulatának tagja, s Cherubino, Octavian és a meseoperabeli Jancsi alakítójaként a nadrágszerepek valóságos specialistája.

Richard Samek (tenor) 2006-ban, Brnóban debütált. Tenorját azóta a cseh és a szlovák operaközönség mellett az osztrák, a német és a francia publikum is megismerte. A fiatal cseh tenor a mörbischi tószínpadtól Drezdáig operettekben is gyakran szerepel.

Clemens Unterreiner (bariton) osztrák bariton 2005 óta a bécsi Staatsoper tagja. Kortárs szerzőkig terjedő operarepertoárjában hangfajának mind lírai, mind német, olasz és francia hősiszerepek megtalálhatók. Énekel oratóriumokban, ad dalesteket, és operettekben is gyakran színpadra lép.

 

Műsor

Dvořák: g-moll szláv tánc, op. 46, No. 8
Lehár: Giuditta - Szép itt az élet és oly vidám
Kálmán: Csárdáskirálynő - Szilvia belépője
Kálmán: Marica grófnő - Hej, cigány
J. Strauss: A denevér
- Quadrille
- Orlovszky áriája
Lehár: A víg özvegy - Ajk az ajkon
Lehár: A mosoly országa - Vágyom egy nő után

Moyzes: Garam menti táncok, op. 43 - IV. tétel
Kálmán: Marica grófnő - Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket
Lehár: A víg özvegy
- Vilja-dal
- Danilo belépője
Moniuszko: Halka - Mazurka
J. Strauss: A cigánybáró - Czipra jóslata
Lehár: Giuditta - Giuditta belépője

 

Kísér a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, vezényel Peter Valentovič.

A koncertet március 6-án, szombaton 21.05-től újra megnézhetjük az M5 csatornán.

ITT NÉZD ONLINE

EZ, ATEMPO.sk