Nézzük ma este a látványos Bánk bán-t a TV-ben

Erkel Ferenc 1844-ben, a Kölcsey Himnuszának megzenésítésére kiírt pályázaton aratott győzelme után kezdett el foglalkozni Katona József sokat támadott drámájával, a Bánk bánnal, mint lehetséges operatémával. A történelem hosszúra nyújtotta a komponálás idejét: előbb a szabadságharc, majd az azt követő diktatúra cenzúrája miatt egészen 1861. március 9-ig kellett várnia a közönségnek, mire a mű teljes egészében megszólalhatott az akkori Nemzeti Színházban.

A Vidnyánszky Attila rendezésében először 2017-ben színre kerülő produkció különlegessége, hogy az ősváltozat és az ún. baritonváltozat alapján készült. A Bánk bán kompozíciós története igen szövevényes, ráadásul nemcsak Erkel kezéhez kötődik. Ez a produkció igyekszik a verziók legjobb megoldásaiból összeépíteni egy különleges, mindenki számára ismerős, mégis újszerű előadást.

Azon túl, hogy a címszereplőt itt tenor helyett bariton művész énekli, a mű dramaturgiája is eltér az itthon megszokottól. Olekszandr Bilozub látványos díszletei és Nagy Viktória izgalmas jelmezei, valamint Könczei Árpád koreográfiája méltó módon járultak hozzá nemzeti operánk felújításához, a főbb szerepekben feltűnő magánénekesek pedig garanciát nyújtanak a zenei minőségre is, akárcsak az Opera együttesei Kocsár Balázs vezényletével.

 

 

Szereplők:

Molnár Levente (Bánk bán)
Komlósi Ildikó (Gertrud)
Balczó Péter (Ottó)
Szemere Zita (Melinda)
Bakonyi Marcell (II. Endre)
Kováts Kolos (Tiborc)
Haja Zsolt (Petur bán)
Geiger Lajos (Biberach)
Irlanda Gergely (Sólom mester)

Az M5 műsorán 2021. március 7-én, vasárnap 21.05-től láthatjuk Erkel Ferenc Bánk bán című operájának 2017 szeptemberében az Erkel Színházban készült felvételét.

ITT NÉZD ONLINE

EZ, ATEMPO.sk