A bennünk lévő vadállat – A Komámasszony, hol a stukker? Komáromban

Az április 11-én elhunyt Görgey Gábor Kossuth-díjas író, költő műfordító Komámasszony, hol a stukker? című vígjátékát tűzte műsorára a The Art művészeti ügynökség. A bemutatót április 28-án, csütörtökön, 19 órai kezdettel tartják Komáromban, a Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola aulájában.

Az előadást, amely a The Art művészeti ügynökség és a Pozsonyi Színművészeti Egyetem közös produkciója, Hargitai Iván, a budapesti József Attila színház művészeti vezetője rendezte. A producer Tóth Tibor Jászai Mari-díjas színművész. A produkció asszisztense Schlár Gréta volt.

 

Komámasszony, hol a stukker

 

Öt fiatal férfi, öt különböző helyről, különböző társadalmi réteget képvisel. Egy szobából képtelenek kitörni, mert képtelenek a stukker (a hatalom) kísértésének ellenállni… Vajon lesz valaki, aki képes lesz átlépni a saját árnyékán? Vajon mi, te, én képesek lennénk? Igazi kelet-európai komédia: a miénk. Nevetünk is, vicsorgunk is. Ellenállhatatlan sodrás ez, kilencven percben.

 

Komámasszony, hol a stukker

 

Görgey Gábor darabja olyan fiktív történet, parabola mely az emberben eredendően benne levő hatalom akarásáról szól. Csapdahelyzet, mert fontosabb az uralkodás (az élet minden területének irányítása: az életfilozófiánk meghatározása), mint a szabadság. A szabadság azaz a külvilág önálló, független emberkénti megélése. Közösségben (társadalomban) tud az ember csak létezni, de ott az egyenlők közt az első akar lenni, kiválasztottként és nem átlagos kisemberként akar élni, nem olyan szerencsétlenkét, akit ide-oda sodor a politika vihara, a társadalmi küzdelmek. Az önzés, az uralomvágy a színdarabban stockholm-szindrómát teremt: jobb bezárva élni uralkodva, mint kint a szabadban élni a kiszámíthatatlan életet. Öt fiatalemberrel nyilván egészen különös áthallásai vannak a műnek. Fájóbb, hogy a fiatalokban is ott dúl (dúlhat) ugyanolyan uralomvágy, mint a már érett férfiakban.

 

Komámasszony, hol a stukker

 

„Az öt társadalmi szegmenst (bűnöző, paraszt, városi kisember, értelmiségi, nagypolgár vagy arisztokrata) képviselő szereplőket nem öltöztetem a rájuk jellemző ruhába, mert túl karikatúraszerű lenne az értelmezés“ – fejti ki Hargitai Iván rendező –

„A megíráshoz képest kegyetlenebb, nyersebb világot élünk: ezért ez egy durvább játék.

Egyen fekete ruhában, vaságyas szobában játszanak. Talán börtön, önmagunk által teremtett börtön ez. Ebben a környezetben fog ez a tragikomikus előadás lezajlani. (Talán nem véletlen, hogy az utóbbi évtizedekben rengeteg olyan film született, ami hasonló „laboratóriumról” szól: hogyan akarjuk valami őrült játék részeként, akár pénzért megölni a másikat, azaz életben maradni, azaz kizárólag „uralkodni” egy fiktív világon belül).

Fiataloknak játszanám szívesen, hogy tudjanak a bennünk lévő vadállatról. S ha már tudnak róla, talán megtanulnak uralkodni is rajta (szeretet) és nem lesznek saját maguk foglyai“ – vallja.

 

Komámasszony, hol a stukker

 

Görgey Gábor komédiájának szereplői Tóth Károly (Cuki, az alvilágból), Béhr Márton (A Méltóságos), Melecsky Kristóf (K. Müller), Béhr László (Kiss, az intelektüel), Szebellai Dániel (Márton, a vidéki).

Bárány János , ATEMPO.sk
Fotó: a szerző - a próbán készült képek