Magyar Mise és Új Magyar Rapszódia – a Tolcsvay testvérek művei kitűnő közreműködőkkel a tévében

A Tolcsvay testvérek Magyar Mise című, Európa-szerte népszerűvé vált zenei kuriózuma mellett egy új nagyszabású ősbemutatóval is készült 2019. augusztus 20-án a nemzeti ünnepre: Tolcsvay László Új magyar rapszódiája debütált a Margitszigeti Szabadtéri Színpad fái között.

Az Új Magyar Rapszódia, a zeneszerző szimfonikus zenekarra komponált műve kimondottan erre az alkalomra született. A darab a mai gyorsan változó világra, benne Magyarországra rezonáló muzsikája csapongó és sokféle, hol melankolikusan töprengő, hol szenvedélyes vagy heroikus, a hirtelen váltásoktól sem mentes érzéseket tükröz.

Tolcsvay László új művét a tehetséges, fiatal zeneszerző, Ott Rezső hangszerelte. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, Kocsár Balázs karmester vezetésével.

Az erről készült felvételt mutatják be az M5 műsorán augusztus 15-én, hétfőn 22.05-től. A műsor második részében a Magyar Mise is látható lesz kitűnő közreműködőkkel.

A Magyar Mise új pályaszakasz felé indította szerzőit, hallgatói számára pedig úgy beszél a spiritualitás fontosságáról, hogy nem követi szigorúan egyik egyházi felekezet előírásait sem. A Magyar Mise zeneileg rendkívül sokrétű, a rock-, a szimfonikus- és a népzenét ötvöző oratórium, melynek előadásaiban a Muzsikás Együttestől Vikidál Gyulán át Pitti Katalinig, a hazai zenei élet minden műfajának nagyjai dolgoztak.

Ősbemutatója 1987. július 12- én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon került megrendezésre. Az unikális zenei anyag és annak rendhagyó megvalósítása nemcsak Magyarországon aratott sikert: turné keretében járta végig Németországot Dortmundtól Münchenen át Aachenig, ahol a legnagyobb templomokban és neves koncerttermek színpadain adták elő.

A felvételen közreműködik Miklósa Erika, Janicsák Veca, Sándor Péter, Szemenyei János, Gábor Géza, a Magyar Állami Operaház Zenekara és Kórusa, valamint Tolcsvay László rock együttese, és a Tiszta Forrás Zenekar. Karmester Werner Gábor.

 

ITT NÉZD ONLINE

EZ, ATEMPO.sk