Első magyar fimként Oscar-díjra is jelölték - Molnár Ferenc világsikere a tévében

Első magyar fimként Oscar-díjra is jelölték - Molnár Ferenc világsikere a tévében

A magyar filmóriásokat bemutató új sorozatban elsőként a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező Fábri Zoltán alkotásait láthatjuk a tévében.

Vasárnap este, január 14-én 21 órától az 1968-ban bemutatott amerikai-brit-magyar koprodukcióban rendezett A Pál utcai fiúk filmváltozatát tekinthetik meg a nézők, amelyet Molnár Ferenc kötelező olvasmánya melletti kötelező filmként ismernek meg a generációk. A rendező kiválóan ismerte a regény helyszíneit gyerekkorából, és ő ragaszkodott hozzá – az amerikai producerrel szemben –, hogy Nemecsek Ernő a könyv szerinti sorsát teljesítse be a vásznon is.

Molnár Ferenc világhírű regényének filmváltozata volt az első magyar film, amelyet a legjobb idegen nyelvű film Oscarjára jelöltek. 1969-ben a Magyar Játékfilmszemlén a közönség díját is elnyerte.

 

 

A Pál utcai grundon délutánonként kisdiákok játszanak. Hírét veszik, hogy a füvészkertben tanyázó rivális társaság, amelynek Áts Feri a vezére- rohamra készül, hogy elfoglalja a Pál utcaiak grundját. A fiúk felkészülnek az “ellenséges” támadásra. Bokát választják vezérül. A többiek is kapnak rangot, egyedül a vézna, szőke Nemecsek Ernő marad közlegény. Geréb, aki szintén a vezéri rangra pályázott, bosszúból a füvészkertiekkel szövetkezik. Az árulás gyanúja Nemecsekre terelődik.

A vézna kisfiú, hogy bebizonyítsa hűségét, visszaszerzi az “ellenség” által elrabolt grund-zászlót. Akciója során kényszerű fürdőt vesz a füvészkerti tó hideg vizében. Elérkezik a csata napja. A lázasan fekvő Nemecsek kiszökik betegágyából és bátran veszi ki részét a harcból. Ő is hozzájárul a Pál utcaiak győzelméhez. De nem sokáig örülhet új “főhadnagyi” rangjának, ájultan esik össze. Boka visszatér a grundra, ahol a fatelep őrétől megtudja, hogy rövidesen bérház épül a grund helyén. Zokogva búcsúzik a grundtól, amelyért Nemecsek az életét áldozta, és amely a gondtalan gyermekkor egy darabját jelentette.

 

Rendezte: Fábri Zoltán
Forgatókönyvíró: Fábri Zoltán
Zene: Petrovics Emil
Operatőr: Illés György

Szereplők:

Anthony Kemp (Nemecsek Ernő)
William Burleigh (Boka)
Törőcsik Mari (Nemecsek anyja)
Paál László (Nemecsek szabó)
Pécsi Sándor (Rácz tanár úr)

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: MTVA Film Iroda