Ghymes Fesztivál tizedszer – Itt a program

Ghymes Fesztivál

Idén is a Szent György-hegyi Hegymagason rendezik meg a Ghymes Fesztivált. A július 3. és 5. között zajló, immár tizedik összművészeti rendezvényen a zene, az irodalom, a színház és a gasztronómia áll a középpontban.

A Ghymes Fesztivált 2006-ban rendezték meg először a felvidéki Párkányban, 2009-ben a Káli-medence, Taliándörögd volt a helyszín, 2010 óta pedig a Balaton északi partján található Hegymagas.

Az együttes honlapján megtalálható program szerint a Szarka fivérek, Gyula és Tamás által vezetett Ghymes július 4-én szombaton 21 óra 30 perckor lép a hegymagasi Szent György Pince nagyszínpadára. A fesztivál megnyitója egy nappal korábban, július 3-án pénteken lesz négy környékbeli település polgármestere - Dobó Zoltán (Tapolca), Tóth János Zalán (Hegymagas), Keszei Endre (Kisapáti) és Bolla Albert (Raposka) -, valamint Szarka Gyula, a fesztivál főszervezője jelenlétében.

Aznap este Hegymagason a moldvai csángó népzenét játszó kaposvári Juhos Együttes ad koncertet, Bor és lányka című műsorát mutatja be Szarka Gyula, költői estet tart Szarka Tamás, Gál Tamás és barátai pedig Az ördögbe címmel egy mesét adnak elő.

Másnap, július 4-én szombaton délelőtt geotúra indul a Szent György-hegyen, 16 órától Németh András (tekerőlant) és Istvánfi Balázs (duda) közreműködésével zenés borkóstolót tartanak Szarka Gyula hegymagasi pincéjénél. 18 órától Farkas Ottó felvidéki író A hanvai pap hamvai - anekdoták Tompa Mihályról című kötetének bemutatója lesz, majd a Tabulatúra régizene-együttes ad koncertet. Este előbb ismét Gál Tamás és barátai lépnek színpadra Villon-előadásukkal, majd a Ghymes-koncert után moldvai táncházat tartanak.

A Ghymes Fesztivál július 5-én vasárnap Hegymagason szentmisével ér véget, amely 11 órakor kezdődik. A rendezvény kísérő programjai között lesz festmény- és fotókiállítás, kirakodóvásár, kézműves foglalkozások és játszóház. Természetesen meg lehet kóstolni a Szent György-hegyi borokat és lacikonyhával is várják az érdeklődőket.

 

PROGRAM

2015. július 3. péntek

HEGYMAGAS - Szent György Pince

18.00 A fesztivált megnyitja, Közreműködik: Juhos Együttes
19.00 Juhos Együttes (Kaposvár) - moldvai csángó népzene
20.00 Szarka Gyula: Bor és a lányka
21.00 Szarka Tamás költői estje, közönségtalálkozó
22.00 Az ördögbe - mese mindenkinek (Gál Tamás és barátai színházi estje)
23.00 Éjszakai buli - Juhos Együttes

2015. július 4. szombat

HEGYMAGAS - Szent György-hegy, Szent György Pince, Szarka Gyula Pincéje

09.00 Geotúra a Szent György-hegyen
16.00 Szerenád a pincében - zenés borkóstoló: Németh András - tekerőlant, Istvánfi Balázs - duda
18.00 A hanvai pap hamvai - anekdoták Tompa Mihályról: Farkas Ottó felvidéki író könyvbemutatója (Dobfenek)
19.00 Hegedülnek, lantolnak, hajdútáncot járnak - A Tabulatúra régizene-együttes koncertje
20.00 Villon: Megáldva és leköpve mindenütt (Gál Tamás és barátai előadásában)
21.30 Ghymes koncert: Esszencia
23.30 Moldvai táncház a Tabulatúra együttessel

2015. július 5. vasárnap

HEGYMAGAS - Szent György Pince

11.00 Fesztiválzáró szentmise (hagyományosan) Farkas István (Lupus atya) szentbeszédével, zenét szolgáltatnak a mosonmagyaróvári Piarista Iskola fiataljai

ATEMPO.sk / MTI