Folytatódik a Csábi ORGONAest sorozat

Csábi ORGONAest 6

Idén immár 6. alkalommal kerül megrendezésre a Csábi ORGONAest. Az egy órás koncert keretében egy újabb elismert orgonaművész mutatja be repertoárját, mely korokon és műfajokon átívelve ismerteti meg a hallgatókat a hangszerek királynőjeként is emlegetett zeneszerszámmal.

Igaz a koncerten az orgona játssza a főszerepet, ugyanakkor a meghívott előadóművész a Csábi Szeder Fábián Dalegylettel, a helyi zeneiskola gyermekkarával, valamint Híves Mária és Híves Boglárka szólistákkal együtt is előad műveket. A felcsendülő darabokhoz rövid kommentárok is elhangzanak majd a budapesti Dr. Tóth Árpád tolmácsolásában, melyek segítik a művek megértését, illetve érdekesebbé teszik a darabok követését felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Az orgonaművész játékát, aki a karzaton játszik a közönség is láthatja kamerák és kivetítő segítségével.

 

Ezúttal az erdélyi származású Tóth Rita Zsófia orgonaművész szólaltatja meg a csábi templom hangszerét és mutatja be különleges műsorát. Rita Kolozsváron született. Zenei tanulmányait 5 éves korában kezdte a Kolozsvári Zenei Liceum zongora szakán. 1990-ben szüleivel együtt Magyarországra költözött. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakán végezte Ruppert István és Pálúr János professzoroknál. Akadémiai évei alatt fél évet tanult a Müncheni Zeneművészeti Főiskolán Martha Schuster orgonaművész osztályában. Részt vett több jelentős mesterkurzuson (Szathmáry Zsigmond, Jesper Madsen, D. Titerington, Karasszon Dezső). Első diplomáját 2002-ben szerezte meg, diplomahangversenyén Poulenc Orgonaversenyét játszotta, ahol közreműködött az Acadimia kamarazenekar (vezényelt Ertüngealp Alpaslan, Claudio Abbado asszisztense).

 

Tóth Rita Zsófia

 

Magyarország számos városában lépett fel, de vendégszerepelt már Törökországban, Olaszországban, Romániában, Németországban, Ausztriában is.

Koncertezett Gál Wéber Ildikó alt énekművésszel, Mukk József operaénekessel, Cristian Annamária csellistával, Sebestyén Ernő hegedűművésszel (a Nemzeti Filharmonikusok koncertmestere), Kuklis Gergellyel, Rónaszéki Tamás hegedűművésszel, a Kelemen Kvartett hegedűsével, Homoki Gáborral, Dézsi Bernadett énekművésszel. Tagja volt a Hortus Musicus 99 barokk együttesnek.

Több kórussal is együttműködik: a Musica Sacra énekkar, Váci Székesegyház Szent Cecília kórusa, Vásárhelyi Zoltán férfikórus, aszódi Csengey Gusztáv Általános Iskola gyermekkar, aszódi Stellária Média női énekkar, örkényi Cantate Domino énekkar, váchartyáni Canconetta női énekkar.

2010-ben az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Karnagyképző szakán diplomázott Tardy László, a Mátyás templom Karnagya, és Koloss István a Szent István bazilika orgonaművész tanítványaként. Szintén 2010-ben diplomát szerzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem mentálhigiéné szakán. Jelenleg a budapesti Harmat Artúr katolikus kántorképző orgona tanára.

 

Mindenkit nagy szeretettel várnak 2016. május 1-jén vasárnap 17 órakor Csábon a római katolikus templomban. A belépés ingyenes.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk