OTT JÁRTUNK: Parádés időutazás – mi így láttuk a Hetvenkedünk! gálaestet (FOTÓK)

OTT JÁRTUNK: Parádés időutazás – mi így láttuk a Hetvenkedünk! gálaestet (FOTÓK)

Milyen egyszerű a színpadi varázslat! Egy piros bohócorr, kevés konfetti, láblendítés a fej fölé, egy-két cigánykerék, keringő régi édes dallamokra. És mégis micsoda kemény munka! Aki jól csinálja, már akkor megtapsolják, amint a színpadra lép. Nem egy ilyen pillanata volt a Komáromi Jókai Színház Hetvenkedünk! című gálaestjének február első szombatján este, dugig telt nézőtér előtt.

A gálákban az a jó, hogy egyszeriek és megismételhetetlenek. Később már csak fényképeken élnek az alkalmi produkciók. A Komáromi Jókai Színház megadta a módját, ahogy megünnepelte jogelődje, a komáromi Magyar Területi Színház legelső előadása, az 1953. január 31-én és február 2-án bemutatott Tűzkeresztség hetvenedik évfordulóját.

Fiatalos, lendületes lett a háromórás gála, időutazással, meglepetésekkel, filmes megoldásokkal, nem várt fordulatokkal.

 

Komáromi Jókai Színház

 

A néző csak pislantott egyet, és ismét előtte állt Stubendek Katalin, aki 2002-től a Pécsi Nemzeti Színház tagja, és így, pár hónappal túl az ötvenen, ugyanolyan gyönyörű, mint annak idején, a komáromi színpadon volt. Kevesen tudják úgy elénekelni a Csárdáskirálynő Vereczki Szilviáját, ahogy most ő.

Jókai Ági is fenomenálisan adta elő, Grósz Zsuzsanna zongorakíséretével, Dés László – Parti Nagy Lajos: Szentiment című dalát. „Ez a gáz, hogy a szív csúcsra jár. Aztán agyő! S percek csupán, Szó-járt idő”. Talán éppen e miatt a gondolat miatt választotta a színművésznő.

És előjöttek az emlékek közül az aznap este születésnapját ünneplő Gubík Ági hajdani komáromi alakításai is, amint Ruttkai Éva gondolatait mondta.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Jó volt hallani a Botladozva című dalt Kiss Szilviától, a Valaki mondja meg-et Mokos Attila előadásában, a Carson Coma Porszem című dalát Béhr Mártontól, aki Hostomský Fannival vezette a műsort. A színésznő amellett, hogy remekül énekelte Szalai Anna és Dorozsmai Gergő 20:07 című dalát, a pályakezdő színészek viszontagságos, közben persze mulatságos, életét bemutató kisfilmek (amelyekben Béhr László, Katona Eszter és Melecsky Kristóf szerepeltek) vágójaként is remekelt. Csak el ne csábítsa a filmipar! Az operatőr – a színpadon többször kamerával, operatőrként megjelent – Szebellai Dániel színművész volt.

Béhr Márton rappelt is, látszik, nem idegen tőle ez a műfaj. Matusek Attilával adták elő Krúbi Dobd Fel Magad című számát. Matusek Attila meglepetéssel is készült. A 2010-ben a Kapsovári Egyetem színművész hallgatóiból alakult Bánfalvi Eszter Kvartett (Bekvart) Gyakori kérdések című dalát énekelte az egész gálaestet kísérő zenekarral, amelynek tagjai Pálinkás Andrássy Zsuzsanna zongoraművész, a színház korrepetitora, Emmer Péter gitáros, Varjú Attila dobos, Farnbauer Péter basszusgitáros, Madarász András billentyűs és a fúvós hangszereken játszó Sipos Dávid voltak.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Tóth Tibor Jászai Mari-díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház volt igazgatója, annak apropóján, hogy Ferenczy Anna elhunytával valamennyi alapító tag a mennyei páholyból nézhette már csak a gálát, a régiekre emlékezett, és a Kováts Marcell zenésszel kiegészült zenekarral előadta Arany János: Néma bú és Kortársam R. A. halálára című megzenésített verseit. A társulat A padlás című musical Valahol című dalával emlékezett az elhunyt kollégákra. Molnár Xénia az Ibusár című zenés-táncos huszerettből adott elő részletet, amelynek

előadásából megjelent a vetítővásznon Benkő Géza fotója, aki Bajkhállóy Richard huszárkapitányt játszotta annakidején, 2003 tavaszán, és néhány percre az 5 éve elhunyt színművész hangja is felcsendült.

Szűnni nem akaró vastaps fogadta a Jászai Mari-díjas Fabó Tibor produkcióját, Mozart Figaro házassága című operájának részletét. Nagyon tetszett a közönségnek Szabó Viktor egyedi ötlete is, aki felolvasta Szikora Róbert Úristen című dalának szövegét, amely a ValMar zenekar megaslágere lett.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Olasz István a Csónak, avagy előttünk a vízözön című modern Noé-történet, Skronka Tibor pedig a Burundanga című vígjáték előadásaiból mondták el monológjaikat.
Holocsy Katalin Marlene Dietrich slágerét, a Lili Marleent adta elő, Holocsy Krisztina Ollé Erikkel és Tóth Károllyal is énekelt duettet. Ollé Erik a kassai Thália Színház társulatának üdvözletét hozta, Cseh Tamás Születtem Magyarországon című dalával. Tóth Károly a Hungária együttes Multimilliomos jazz-bodos című slágerével is tarolt, amelyben Szabó Viktor dobolt. Nagy László ügyelő frenetikus dalegyveleget produkált. Szinte fokozhatatlanul remek volt a hangulat!

Egy piros orr, kevés konfetti: amikkel Szvrcsek Anita játszott Malek Andrea: Prológ című dalában, és még ki sem ért a mikrofon elé, a közönség már tapsolt. Láblendítés a fej fölé, ahogy Bernáth Tamás csinálta Fekete Péterként, miközben arra is maradt ideje, hogy átmenjen a színpad előtt a nézőtéren. A keringőt a régi édes dallamokra Varga Szilvia és Rancsó Dezső táncolták, mint annak idején főiskolásként, Pünkösdi Kató és Dorozsmay Pista szerepében, a Csókos asszony című operettben.

Talán ilyen egyszerű a színpadi varázs.

 

Komáromi Jókai Színház

 

A gálát Olasz István színművész rendezte, Gál Tamás Jászai Mari- és Dosky-díjas színművész, színházigazgató, Varga Emese művészeti vezető, dramaturg, Molnár Xénia, Hostomský Fanni, Béhr Márton és Szebellai Dániel segítségével. A zenei vezető Pálinkás Andrássy Zsuzsanna volt. A kórusokban közreműködtek Balaskó Edit és Leczkési Dóra. Ünnepi beszédet Gál Tamás igazgató mondott, Czajlik József, a kassai Thália Színház igazgatója József Attila: A Dunánál című versét szavalta, Becse Norbert a fenntartró Nyitra Megye Önkormányzata képviseletében beszélt.

A Finálé A Pál utcai fiúk musical Mi vagyunk a Grund című dala volt.

„Miért félnénk? Miért élnénk? Ha nem egy álomért!“ énekelték a gála szereplői. A közönség pedig állva tapsolt. Miközben néhányan elmorzsoltak egy-két könnycseppet.

 

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á András / ATEMPO.sk