OTT JÁRTUNK: Fergeteges hangulatban zajlott az első Felvidéki Népzenésztalálkozó (FOTÓK+VIDEÓ)

OTT JÁRTUNK: Fergeteges hangulatban zajlott az első Felvidéki Népzenésztalálkozó (FOTÓK+VIDEÓ)

Első alkalommal került megrendezésre február elején Komáromban a Felvidéki Népzenésztalálkozó. A hétvégére mintegy hetven zenész látogatott el Jókai városába, a legifjabb generáció tehetséges tagjai, és az idősebb, sokat megélt, tapasztalt zenészek egyaránt.

„Régóta tervezzük a Népzenész Találkozót. Olyan jó példák nyomán indultunk el, mint az Erdélyi Táncházzenészek Találkozója, a vajdasági találkozók és a Hagyományok Háza hasonló Kárpát-medencei kezdeményezései. Ezek az összejövetelek a szakma igazi fórumaivá váltak, ahol az egymástól messze tevékenykedő zenészek is meg tudtak vitatni szakmai kérdéseket.” - mondta a rendezvény előtt Lakatos Róbert főszervező.

 

Felvidéki Népzenésztalálkozó

 

A rendezvény ezeket a törekvéseket tükrözi, és hosszú távú megvalósításban gondolkodnak a szervezők, melyben a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia is partnere volt a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központnak.

 

Felvidéki Népzenésztalálkozó

 

Ahogy a főszervező is elmondta, „különösen a fiatalok szerezhetnek életre szóló élményt egy ilyen eseményen, mely későbbi pályájukra is hatással lehet.”

 

Lakatos Róbert

 

A program igazán gazdag volt, koncert, táncház, előadások és gálaműsor várja az érdeklődőket, valamint Farkas József fotókiállítása is megtekinthető volt.

 

 

A találkozón bemutatkozott a felvidéki népzenei élet színe-java. Ott volt többek közt Agócs Gergely, Alt István és barátai, a Bellő zenekar, a Cseh Tamás Band, Hanusz Zoltán, a Húros banda, Lakatos Áron és zenekara, Nagy Csomor András és zenekara, a Parapács zenekar, a Pántlika zenekar, a Pengő zenekar, a Pósfa zenekar, a Rév zenekar, a Varjos zenekar és a Varsányi zenekar is.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Csáky Mátyás / ATEMPO.sk
Videó: Rákos Ferenc Csaba