Az Afium zenészeivel temettünk nagybőgőt Bősön – Vasárnaptól hallható Ideálom című daluk a neten

Még a bokrokon is apró lampionok lógtak húshagyókedden kora este Bősön, a Csemadok székháza körül. „Ám ez este rendhagyó / Mert a kedd az húshagyó”. Kántálta odabent, egy felravatalozott nagybőgő fölött, a „szomszéd egyházmegyéből érkezett piakónus”, azaz Eke Máté, aki másik két papi maskarába bújt társával, Vida Gergely ál-plébánossal és Darnay Adrián ál-fő ministránssal tréfás versekkel temették a népi zenekarok legnagyobb hangszerét, kíváncsiskodók hada előtt.

 

Afium bőgőtemetés

 

Régi szokás szerint, negyven napig, a húsvét előtti nagyböjt idején elhallgat a nagybőgő. Nagy Anikó, a bősi Csemadok lelke és belevaló csapata tizenegyedik éve szervezik és vezénylik le a nem mindennapi ceremóniát. Most is szólt a harmonika, női parókában nótázott Fenes Iván, a város polgármestere és mind a többi funkcionárius, késő este azután Bősi Szabó László nótaénekes is megjelent; arcot festett a cigányasszony, egy másik, csinos kalapos maskara konfettit szórt gyermekre, felnőttre egyaránt.

 

Afium bőgőtemetés

 

Kint volt a város apraja-nagyja a langyos téli alkonyatban majd estében tartott karneválon. Óvodások léptek fel, mulatós zene zengett. Fánkot sütöttek házi lekvárral, zsíros kenyeret kentek hagymával, gulyást főztek, bort forraltak. Hangoskodtak, mulattak. Éjféltől azután, amikor megérkezett hamvazószerda, kezdődött a csendes, húsvét előtti nagyböjt.

„Bősön, farsang végén, egész héten bálok voltak. A legnagyobb bált mindig vasárnap tartották. Rá két napra, húshagyókedden, eltemették a nagybőgőt. Előtte még elmulatták az utolsó napot” – mondta beszédében Nagy Anikó főszervező.

 

Afium bőgőtemetés

 

„Még egyszer sem voltunk ebben a mulatságban” – álltak meg a felravatalozott nagybőgő mellett Kuruc „Teo” Teodor gitáros, énekes és Kuruc „Kikki” Krisztián ritmusgitáros, a metál unokatesók, a bősi Afium zenekar zenészei, de mielőtt folytatták volna, Krisztiánnak kackiás bajuszt, Teodornak pedig mindkét arcára szívet rajzolt a cigányasszony maskara, az orrára pedig egy nagy piros pontot nyomott. Azután kaptak a hajukba, a ruhájukra konfettit is bőven!

 

Afium bőgőtemetés

 

Elhagyott medencében zenéltek – Itt a bősi Afium első videoklipje

„Február 26-án, vasárnap jelenik meg Ideálom című dalunk, mint single album a zenemegosztó oldalakon” – mondta Teo kifelé menet. Ugyanis távolabbra tartottunk a hangos tömegtől, hogy értsük egymás szavát. – „Az Értelmezd újra lyrics videója és a Múltam terhei klipje után, ez lesz a harmadik dalunk a neten” – tette hozzá a 2020 elején alakult zenekar frontembere. – „Március végén vagy legkésőbb április elején lesz az idei első koncertünk Dunaszerdahelyen a Soul Hunter klubban” – jegyezte meg Kikki.

 

{facebook}https://www.facebook.com/afiumband/videos/1252361285491928{/facebook}

 

A srácok elmondták, Mészáros „Mészi” Dávid basszusgitárosuk és szövegírójuk nincs a városban. Hamarosan megjelent viszont Bodó „Atosz” Attila dobos. – „Munkából jövök. Negyedórája még pedált csavaroztam” – tudatta a bicikliszerelő. Kiderült, ő is most temetett először nagybőgőt, hagyta, hogy kipingálják az arcát, fánkor, zsíros kenyeret és gulyást evett. – „Ezután mindig kijárok majd erre a mulatságra. Remek az étel és a hangulat!” – lekendezett.

Egyre többen tudnak róluk – A Rockfesztre készül a bősi Afium zenekar

 

Afium bőgőtemetés

 

Az Afium zenészei télen sem tétlenkedtek. Új dalokat írtak, mint a Válaszutak meg az Olajat rá, Teo és Kikki pedig új életet kezdtek. Ennek látható jele, hogy a gitárosok szépen lefogytak.

„Öt dalt szeretnénk majd profi stúdióban feljátszani, de nem tudjuk, mikorra készül el az EP” – mondták, hozzátéve, hogy nagyon elszántak, hogy az idén kihozzák a kislemezt.

 

Afium bőgőtemetés

 

Eddig jutottunk, amikor a Csemadok-házból a vállukon kihozták a nagybőgő tetemét a maskarákba bújt férfiak, és a bőgőtemetés idejére lezárt terület néhány pontján asztalra helyezték, ahol a három ál-egyházfi tréfás szöveggel búcsúztatta. Remekül szórakozott a ritkán látható népes tömeg. Majd visszavitték a hangszert eredeti nyughelyére a fehér abrosszal leterített asztalra, gyertyák és szegfűszálak közé.

 

Afium bőgőtemetés

 

„Fohász száll a bőgőért, sírjatok a bőgőért!” Kiáltotta a piakónus. Egy férfikéz simított végig a hangszeren. „Ne félj! Csak negyven napig kell pihenned”. Suttogta. Talán nem hallotta senki, abban a nagyon nagy lármában.

 

afiu-bogotemetes-2023-01
afiu-bogotemetes-2023-02
afiu-bogotemetes-2023-03
afiu-bogotemetes-2023-04
afiu-bogotemetes-2023-05
afiu-bogotemetes-2023-06
afiu-bogotemetes-2023-07
afiu-bogotemetes-2023-08
afiu-bogotemetes-2023-09
afiu-bogotemetes-2023-10
afiu-bogotemetes-2023-11
afiu-bogotemetes-2023-12
afiu-bogotemetes-2023-13
afiu-bogotemetes-2023-14
afiu-bogotemetes-2023-15
afiu-bogotemetes-2023-16
afiu-bogotemetes-2023-17
afiu-bogotemetes-2023-18
afiu-bogotemetes-2023-19
afiu-bogotemetes-2023-20
afiu-bogotemetes-2023-21

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző