OTT JÁRTUNK: Övék volt a tér! – A Kiss Zenészek Komáromban

Jutott az idei zenés nyári estékből egy szakajtóval az ipolybalogi Kiss Zenészek együttesnek. A múlt hét végén pénteken Nagymegyeren, vasárnap Komáromban, a kilencedik Lehár Nyár fesztiválon léptek fel. Előtte Gombaszögön álltak a Korona színpadon. Most Szímő következik és zenélnek majd otthon is, a tizenhetedik Ipolybalogi Szent Korona Ünnepen. Komáromban övék volt a tér!

Nyolc éve még csak hárman muzsikáltak a Kiss Kristóf zenetanár vezette együttesben az Ipolybalogi Művészeti Alapiskolában. Menet közben öten lettek: Benko Reinold Kristian billentyűs, Böjtös Natália, Hlavács Réka énekesnők, Csáky Máté hegedűs és Rusňák Sára a cajon dobos, ami leginkább egy nagy dobozra hasonlít. Kiss Kristóf tanár úr – maga is billentyűs és menedzser – egy közeli kávéház teraszáról hallgatta tanítványai koncertjét.

„A tanár úr mindig piros autóval járt a zeneiskolába és mindig piros cipőt hordott. Kaptunk tőle ajándékba piros színű egyen pólókat. Azelőtt nem voltunk egybeöltözve, de valami piros mindig volt rajtunk, egy piros karkötő, egy piros sál, piros fejkötő, piros rúzs a lányokon” – mesélték nevetve.

 

Kiss Zenészek

 

Ezek után nem, csodálkoztam, hogy első cédéjük borítóján piros alapon fehér betűkkel virít a nevük. A korongon tizenegy feldolgozás A legnagyobb hőstől kezdve a Nélküledig.

OTT VOLTUNK: Lemezbemutató jó hangulatban és KISS zenével

Az ipolybalogi Kiss Zenészek a covid alatt, januártól májusig írtak hat saját számot. Mindenki mondhatott ötleteket, gondolatokat a szövegekbe. „Azután szépen összeillesztettük ezeket, bár az én szövegeimből nem igazán sok maradt” – árulta el Rusňák Sára, aki Losoncon az építészeti középiskolában tanul. „Írtam egy verset egy számomra elég rossz időszak után, ebből lett a Nem értem, miért című saját számunk. Egy csalódásról szól, de arra helyeztük a hangsúlyt, mi lesz azután, ha lezárul egy kapcsolat” – fejtette ki Böjtös Natália énekesnő, a budapesti színinövendék.

 

Kiss Zenészek

 

„Édesapámról írtam egy szöveget, a refrén pedig közös szerzeményünk Natival” – avatott be Hlavács Réka a másik énekesnő, aki Komáromban jár gimnáziumba, és az osztálytársai is ott voltak a koncerten. „Az az igazság, hogy a dalok címeit Kiss Kristóf tanár találta ki, a kidolgozást pedig ránk bízta” – magyarázta Csáky Máté elsős zene-magyar szakos nyitrai egyetemista. „Az akkordmenetek nagy részét én írtam. Nagyon tetszik, hogy vannak saját dalaink is, szerintem ez egy nagy mérföldkő a zenekar szempontjából is. Újabb saját dalokat tervezünk, majd ezekből egy albumot” – húzta ki magát Benko Reinold Kristian ipolysági gimnazista, aki amúgy hangosít és stúdiómunkával is foglalkozik.

Hogy ennyi helyről hogyan tudnak próbálni? „Nehéz az egyeztetés” – bólogatott Csáky Máté. – „Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a neten. A közös naptárba azt írjuk, ki, mikor nem ér rá. A mindenkinek jó napokra be tudunk tenni egy próbát, egy dalíró próbát, egy koncertpróbát, egy főpróbát, és koncerteket tudunk vállalni” – tette hozzá.

 

Kiss Zenészek

 

Komáromi koncertjük tetszett a közönségnek, sokan lettek a téren, mire befejezték. Klemen Teréziának, a Lehár Nyár főszervezőjének a cédéjükkel köszönték a meghívást, Amikor pedig a dunaszerdahelyi Black & White zenélni kezdett, és lassan besötétedett, már úton voltak hazafelé.

 

kiss-zeneszek-komarom2021-01
kiss-zeneszek-komarom2021-02
kiss-zeneszek-komarom2021-03
kiss-zeneszek-komarom2021-04
kiss-zeneszek-komarom2021-05
kiss-zeneszek-komarom2021-06
kiss-zeneszek-komarom2021-07
kiss-zeneszek-komarom2021-08
kiss-zeneszek-komarom2021-09
kiss-zeneszek-komarom2021-10
kiss-zeneszek-komarom2021-11
kiss-zeneszek-komarom2021-12
kiss-zeneszek-komarom2021-13
kiss-zeneszek-komarom2021-14
kiss-zeneszek-komarom2021-15
kiss-zeneszek-komarom2021-16
kiss-zeneszek-komarom2021-17
kiss-zeneszek-komarom2021-18
kiss-zeneszek-komarom2021-19
kiss-zeneszek-komarom2021-20

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző felvételei