A DAL 2022: Zenekarral szól a Kontraszt új lemezének előfutára – Éberálom

A Kontraszt legújabb dala a készülő második nagylemezükről, az Éberálom is ott van A DAL 2022 legjobbjai között.

A Mirtse Kori és Csizmazia Zsolt alapította Kontraszt 2019-ben adta ki első nagylemezét Száz szél címen, jelenleg pedig második, Múltidő című nagylemezükön dolgoznak.
Az albumról már két dalt hallhattunk, most pedig itt a lemez harmadik és egyben legütősebb előfutárát.

“Szerintem az ember általában akkor ül le dalt írni, amikor szomorú. Ha boldog vagy, éled az életed ahelyett, hogy dalt írnál róla.

Én legalábbis így vagyok vele. Ha viszont őszinték szeretnénk maradni, nem hallgathatjuk el, ha valami jó történik, csak azért, mert szomorú témákról könnyebben jönnek a sorok. Ezért egy nap úgy ültem le írni, hogy épp a világon semmi bajom nem volt, sőt, kifejezetten boldognak éreztem magam. Ekkor született meg az Éberálom.

A dal arról szól, hogy egy hosszú, fárasztó útkeresés után végre azt érzed, hogy pontosan ott vagy ahol lenned kell, és amellett, aki mellett lenned kell.Egyszerűen csak tudod, hogy minden úgy van jól, ahogy most van, és ettől hirtelen megszépül az a rögös, kanyargós út is, ami mögötted áll, és amit annyira tudtál gyűlölni régen.

Hiszen, ha nem mentél volna végig rajta, most nem lennél ott, ahol vagy.” - fogalmazta meg a gondolatait a dalról Mirtse Kori, a Kontraszt énekesnője. Szerzőtársával, Csizmazia Zsolttal együtt formálták a zenét és a szöveget kezdeti ötletekből végleges formájára, a felvételi és produceri munkálatokban Balázs Mihály működött közre, a mastert pedig Vári Gábor készítette el.

 

Kontraszt

 

“Szeretünk úgy írni, hogy nem csak az egyikünk írja meg és hozza el a dalt már-már végleges formájában a próbára, hanem együtt dolgozunk a zenén és a szövegen is. Így volt az Éberálomnál is: Kori hozott egy ötletet, és onnantól fogva közösen formáltuk, amíg dal nem lett belőle.

A korábbi dalainktól az Éberálom eléggé eltér hangzásban, de szeretünk új dolgokat kipróbálni, és bízunk benne, hogy a hallgatóinknak is kellemes meglepetés lesz ez a hangzás.” 

- mesélt a munkafolyamatról Csizmazia Zsolt (gitár). Az Éberálomhoz videoklip is készült, melyet Bikali Sándor operatőrrel forgatott a zenekar, a vágást pedig Mirtse Kori készítette. A klipben azt az útkeresést, azt az ideiglenes állapotot mutatják be, amiről a dalban is mesélnek, és amit mindenki átél, csak más-más időben. Egy elhagyatott gyárban berendezett nappaliban láthatjuk a kéttagú zenekart, akik egy helyen vannak, de nem egy időben, ezért soha nem találkoznak össze.

A DAL színpadára viszont már egész zenekarral állnak, így mellettük ott lesz még Balázs Misi, Molnár Peti és Holdosi Attila is.

 

 

ATEMPO.sk