Nemzetközi Jazznap - koncertek Magyarországon és Felvidéken is

Összesen huszonhárom budapesti, vidéki és határon túli helyszínen lesznek koncertek április 29-én és 30-án a nemzetközi dzsessznap magyar eseményein. A közönség hazai és külföldi zenészeket is láthat a Jazznap.hu ingyenes rendezvényén.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO Herbie Hancock világhírű zenész javaslatára 2011-ben nyilvánította április 30-át nemzetközi dzsessznappá.

Idén - az UNESCO és a Thelonious Monk Dzsesszintézet támogatásával - immár hatodik alkalommal tartják meg a nemzetközi dzsessznapot. Magyarországon negyedik éve rendeznek programokat az eseményhez kapcsolódva.

A nemzetközi dzsessznap központi gáláját az elmúlt években Isztambulban, Oszakában, Párizsban, tavaly Washingtonban tartották, idén Havannában lesz. A kubai fővárosban fellépő amerikai művészek között van Cassandra Wilson, Kurt Elling, Regina Carter, Marcus Miller és Esperanza Spalding, zenélni fog az orosz Igor Butman, a német Till Bronner a japán Kuroda Takuja, a mexikói Antonio Sanchez vagy a tunéziai Dhafer Youssef. A kubai közreműködők között találjuk mások mellett Chucho Valdést, Gonzalo Rubalcabát, Bobby Carcassest, Julio Padront és Alfredo Rodriguezt.

 

A gálakoncert online is látható lesz portálukon is:

http://www.youtube.com/watch?v=k9klaOBzwOE

GÁLAKONCERT ONLINE

 

A nemzetközi dzsessznap magyarországi megtartása két dzsessz-szel foglalkozó újságíró, Pallai Péter és Zipernovszky Kornél kezdeményezésére valósult meg.

"A Jazznap.hu célja megmutatni a magyar dzsessz széles társadalmi támogatottságát és népszerűségét" - mondta Zipernovszky Kornél a minap egy háttérbeszélgetésen. A Jazznap.hu honlap a Get Closer Concerts közreműködésével idén már folyamatosan, nem csak a dzsessznap kapcsán frissül, és élő, friss magazinként igyekszik promotálni a magyarországi dzsesszt.

A budapesti koncertjeinek sorában szombaton 20 órától a Gregersen Art Pointban a holland Ineke van Doom és Marc van Vugt mellett Bori Viktor Attila játszik, 21 órakor az Opus Jazz Clubban a Gayer Mátyás-Bolla Gábor Quartet zenél.

Másnap, 30-án vasárnap a Müpában 16 órakor a Rozgonyi Péter Trió, 19 órakor a Lisztes Jenő Trió, 22 órakor a Ludányi Tamás kvartett lép színpadra. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a Gáspár Károly trió hallható, este a Wekerlei Társaskörben a Triola együttes, a Benczúr Házban Csernus Szilvia, Morvai Tamás és a Voice Drops a cappella együttes zenél, a Budapest Jazz Clubban Gyárfás István és Gyémánt Bálint vív gitárpárbajt, a Fonó Budai Zeneházban a Juhász Gábor trió Gátos Iván közreműködésével koncertfelvételt készít és játszik a Béres Eszter trió is.

A Hadikban Kanizsa Gina, Miskolczi Márk és Bécsy Bence triója szerepel, az If Caféban a Halper Hendrix Experiment, a Lámpásban a Kardos Négyes, a Nyitott Műhelyben David Yengibarjan, a Patyolat Próbaüzemben az Ektar Instrumental Quintet, a Spinoza Házban a Kárpáti Dódi Priváti Projekt ad koncertet. A Fat Moe's Music Pubban a Fat Moe's Band muzsikál, a Bem moziban pedig jam session lesz. A Lámpás és a Spinoza Ház koncertjéről élő Facebook-közvetítés lesz a Get Closer segítségével.

A vidéki események között szombaton a komáromi Monostori erődben az éppen zajló Médiawave keretében a cseh Ján Fiala és a szlovák Stefan Szabó duója játszik, ugyanott vasárnap a francia-olasz-szlovák-magyar formáció, a Hét Hat Club lép fel. 30-án vasárnap a ceglédi vasútállomáson az előző nap Budapesten látott két holland gitáros, valamint a Jam Bori Band játszik, Nagykovácsiban az Öregiskola Közösségi Házban a Gayer Mátyás Trió Molnár Sándorral egészül ki. Debrecenben a Sikk klubban a Debrecen Dixieland Jazz Band klezmer-dixie műsort ad, az Incognitóban a Zakar Zoltán Quintet szerepel Zakar Szilviával.

Szombaton lesz két határon túli helyszín is a Jazznap.hu-n: Erdélyben a kézdivásárhelyi Jazz Bistróban a Crazy Plumbers, a Felvidéken a somorjai Mozi clubban pedig a Vörös Janka e-Series ad koncertet.

ATEMPO.sk / MTI